Ambulancia a szoptatási nehézségekkel küzdő édesanyáknak

Ingyenes tanácsadással várja a szoptatási nehézséggel küzdő édesanyákat a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Laktációs Ambulanciája. A személyre szabott tanácsadás során többek között a fájdalmas szoptatással, mellrehelyezési problémákkal, sebes mellbimbóval, gyógyszerszedési kérdésekkel kapcsolatban kérhetnek segítséget az érintettek, szükség esetén pedig kontrollvizsgálatra is jelentkezhetnek.

Hivatalos védőnői felmérések szerint Magyarországon mindösszesen az édesanyák 49 százaléka táplálja kizárólag anyatejjel a csecsemőjét 4 hónapos korig, 36 százalékuk pedig 6 hónapos korig. A hazai csecsemőtáplálási mutatókból az is kiderül, hogy a megfelelő időben érkező, minden édesanya számára elérhető laktációs szaktanácsadás kiemelt jelentőségű lenne a sikeres, hosszútávú szoptatás szempontjából. A tanácsadást leggyakrabban a szülést követően felmerült problémák miatt veszik igénybe az anyukák.

Több tényező is okozhat nehézséget a szoptatásban, ezért a részletes fizikális vizsgálaton kívül a tanácsadás fontos része a szülési és szoptatási előzmények feltérképezése, miközben az édesanyák őszintén elmondhatják aggodalmaikat, továbbá feltehetik kérdéseiket – tájékoztat dr. Bagoly Anna Zsuzsa laktációs szaktanácsadó, IBCLC (Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadó).

Az ambulancia vezetője hozzáteszi,

a sikeres szoptatás három alappillére: a szülői elhatározás, a helyes információk – melyben az egészségügyi szakembereknek kiemelt szerepük van – és a megfelelő támogatás a család segítségével.

A személyes találkozó a klinika laktációs szobájában történik, ahol a szaktanácsadó az édesanya-gyermek egységét szem előtt tartva végigkísér egy szoptatást. A nehézségek hátterében sok esetben a nem megfelelő mellre helyezés áll, ennek korrigálásával csökken a fájdalom valamint sokkal hatékonyabban ürül ki a mell, ami a megfelelő mennyiségű tejtermelés alapja.

A tanácsadást heti két alkalommal, kedden 12-16 és csütörtökön 8-12 óra között tartják az 1083 Budapest, Bókay u. 53. szám alatti épület II. emeleti Laktációs szobájában (Baba-Mama szobáknál).

A rendelésre az érdeklődők lakhelytől függetlenül, beutaló nélkül jelentkezhetnek az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika online időpontfoglalási felületén.

 

Címlapkép: Pixabay.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre