Jogellenesen jártak el a népszavazás bojkottálására buzdító LMBTQ+ szervezetek

A gyermekvédelmi népszavazást követően április 5-én és 6-án több magánszemély is kifogást nyújtott be azok ellen a szervezetek ellen, amelyek érvénytelen szavazat leadására buzdították a választópolgárokat. Az érintett szervezetek között található a Háttér Társaság, az Amnesty International Magyarország, valamint több kisebb LMBTQ+, vagy ahhoz közeli társaság és alapítvány.

A kifogást benyújtók mindegyike fényképes bizonyítékokkal igazolta, hogy a fent említett szervezetek érvénytelen szavazásra buzdították a választópolgárokat.

Többek közt az Amnesty International Magyarország Facebook oldalán jelent meg több olyan bejegyzés, amelyekben különböző társaságok érvénytelen népszavazásra buzdítanak. A beadványban 19 civil szervezet ellen emeltek kifogást, amelynek a Nemzeti Választási Bizottság részben helyt is adott.

 A beadványozó a Bizottság 270/2022. számú határozatára hivatkozott, amelyben kimondták, hogy

„az érvénytelen szavazat egy jogsértő szavazat, szembe megy a népszavazás céljával és a Ve. rendelkezéseivel, az ilyen szavazatra való buzdítás ezért egy jogellenes tevékenység.”

Továbbá kifogásolta, hogy azzal, hogy az embereket érvénytelen szavazásra buzdítják, ellehetetlenítik a népszavazást, valamint a választópolgárok valós akaratának érvényesülését.

A Nemzeti Választási Bizottság döntése alapján

„a népszavazási kampány nem irányulhat az érvénytelen szavazásra való buzdításra, mert az nemcsak szétfeszíti, hanem át is töri a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját és a mögötte meghúzódó jogalkotói akaratot”.

Ennek értelmében a bizottság háromszor 3 000 000 forint bírságot szabott ki a kezdeményezőkre. 3-3 millió forintot a Háttér Társaságra, az Amnesty International Magyarországra, illetve együttesen 3 000 000 forintot a közleményt aláíró többi civil szervezetre.

A határozatot többek közt a kifogást benyújtó Hatvannégy Vármegye Mozgalom (HVIM), a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) is áttörésként értékelte.

„Óriási közös eredményt értünk el a világ legerősebb lobbijával szemben! Míg Nyugat-Európában minden állam hátrál, ahogyan a globális genderlobbi előrenyomul, addig Magyarországon a nemzeti szervezeteknek és személyeknek köszönhetően többmilliós bírság lett a felforgató tevékenységük következménye” – írják közleményükben.

A cikkben említett határozatok itt, itt és itt olvashatók.

 

Címlapkép: Budapest, 2022. április 3. Szavazólapok az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án.
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre