Az abortusz legalizálása nem ment női életeket

Az abortusz engedélyezéséért és kiterjesztéséért küzdő lobbicsoportok, sőt, most már a WHO is azzal érvel, hogy az eljárás legalizálása olyan nők életét mentené meg, akik különben illegális terhességmegszakításhoz folyamodnának, életüket kockáztatva ezzel. Ám egy új kutatás egészen más eredményre jutott.

„Biztonságos abortusz” – ezzel érvelnek lobbicsoportok, sőt, újabban már a WHO is a terhességmegszakítás legalizálása, illetve szülésig való kiterjesztése mellett. Az életellenes hangok szerint ugyanis az, hogy nincs engedélyezve – vagy bizonyos korlátok között hozzáférhető csupán a terhességmegszakítás –, azt eredményezi, hogy az érintettek illegálisan elérhető abortuszhoz folyamodnak. Ezek a beavatkozások sokszor kerülnek az azt kérő nő életébe, ezért aztán logikusnak tűnhet, hogy a medikalizált keretek között történő eljárás számos nő életét védené meg.

Ám egy új tanulmány szerint ez nem feltétlenül van így. Az Oxfordi Egyetem kutatója most kiadott jelentésében azt vizsgálta, csökkent-e az ahhoz köthető halálesetek száma egy olyan országban, ahol nem olyan régen tették elérhetővé a terhességmegszakítást. A vizsgált ország Etiópia, ahol 2005 óta engedélyezett abortuszt végezni.

Az Ethiopian Medical Journalban közzétett adatok szerint nincs jelentős hatása az anyai halálozási adatokra annak, hogy most már legálisan ki lehet oltani kisbabák életét az anyaméhen belül. 

„Ahelyett, hogy az abortuszból eredő halálozások csökkentését szolgáló csodaszer lenne, a legalizálás csupán a terhességmegszakítások számának hatalmas növekedését eredményezte – anélkül, hogy a gyermeki vagy az anyai halandóság számottevően redukálódott volna”

– írta Calum Miller, az Oxfordi Egyetem kutatója.

Röviden és tömören tehát az engedélyezés ahelyett, hogy anyai életeket mentett volna, csupán növelte az így kioltott életek számát, hiszen az eljárások során így több kisbaba veszthette életét.

Miller egyébként az abortuszok legalizálása előtt és után is megvizsgálta az adatokat Etiópiában. Ezek alapján állapította meg, hogy a meg nem született csecsemők abortusz során történő megölésének legalizálása „semmivel sem akadályozta meg az illegális abortuszból eredő halandóságot – valójában inkább tovább rontotta a problémát”.

Egyéb érdekességet is fel lehet fedezni a tanulmányban, amely más országokat is vizsgált anyai halálozás szempontjából az abortusz engedélyezése előtt, illetve után. Hollandiában és Ruandában például a nők ehhez köthető halálozása valójában arányosan nőtt, miután az eljárás legálissá vált. Ezzel szemben „az abortuszból eredő és általában az anyai halálozások száma csökkent”, miután Lengyelország és Chile betiltotta az abortuszt; egyébként ebben a két országban a legalacsonyabb az anyai halálozási arány a világon.

De más, életpárti törvényekkel rendelkező afrikai országokkal is összehasonlították az eredményeket, amelyből az derült ki, hogy a terhességmegszakításhoz köthető anyai halálozás aránya körülbelül azonos, sőt, bizonyos esetekben magasabb is Etiópiában.

A tanulmány cáfolja tehát azt az életellenes érvelést, miszerint a terhességmegszakítások száma nem csökkenne az abortuszok betiltásával, csupán növelné a nem biztonságos eljárások számát.

Az abortuszpárti Guttmacher Intézet adataira hivatkozva a tanulmány arra is rámutatott, hogy az engedélyezéssel együtt mind az abortuszok száma, mind azok aránya jelentősen megnőtt Etiópiában. Megállapította továbbá, hogy a terhességmegszakítás szövődményei is duplájára nőttek, miután az abortusz legálissá vált az országban.

Forrás: Ethiopican Medical Journal, Lifenews.com

Címlapkép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre