Giorgia Meloni: Az orosz gázról való lemondás öngyilkosság

Olaszország magának tesz rosszat, ha az ukrajnai háború miatt lemond az Oroszországból érkező földgázról, Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) ellenzéki párt elnöke szerint, aki szerdán hangsúlyozta: hiányzik a nyugati szolidaritás az orosz gáztól függő országok iránt.

Giorgia Meloni kijelentette, ha Róma „leállítja a gázellátást, két vagy három hónapon belül leáll az ipari termelés, ez pedig nem önfeláldozást, hanem öngyilkosságot jelent”. Hangsúlyozta: az orosz gázcsapok elzárása nem olyan egyszerű, mintha „takarékosságból lekapcsolnánk a villanyt, vagy egy-két fokkal lejjebb tekerjük a radiátort, sokkal, de sokkal agresszívebb lépés lenne saját magunk ellen”.

Az Olasz Testvérek elnöke az amerikai International Republican Institute (IRI) jelentésének a parlament felsőházában tartott bemutatóján szólalt fel. Meloni hangsúlyozta, hogy pártja soha nem támogatta az Oroszországból érkező gáz embargóját. Úgy vélte, fel kell mérni, hogy annak milyen következményei lehetnek Olaszország számára, milyen alternatíva létezik, és mekkora tartalékkal rendelkezik az ország.

„Mi vagyunk az egyedüli párt, amely a háború kezdete óta azt kérdezi, hogy miközben Olaszország lojális a Nyugat iránt, mekkora a nyugati szolidaritás Olaszország iránt, mely a legnagyobb árat fizetheti a jelenlegi válságért”

– jelentette ki Giorgia Meloni.

A felmérésekben a legnépszerűbb pártként szereplő FdI elnöke ezzel egy időben Ukrajna védekezési jogát hangoztatta.

„Ha Ukrajna megadná magát, az nyugaton dominóhatást indítana el, Tajvan esetleges megszállásától kezdve”

– vélte Meloni.

Mario Draghi kormányfő szerda esti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Róma a leghatékonyabb eszközt kívánja felhasználni a béke elérése érdekében.

„A kérdés az, hogy a gáz árával kiváltható-e a béke. Ha e kettő között kell választanunk, a békét akarjuk, vagy inkább egész nyáron működtetni akarjuk a klímát?”

– mondta Draghi.

Megjegyezte, Olaszország késő októberig rendelkezik földgáztartalékkal. Ami az esetleges orosz gázembargót illeti, a miniszterelnök azt hangoztatta, hogy Róma az Európai Unió döntéseit követi. Németország után Olaszország függ leginkább az orosz gáztól, mely a gázimport negyven százalékát teszi ki. Mario Draghi hétfőn Algériába látogat, mely Olaszország második legnagyobb beszállítója.

(MTI)

Címlapkép: Claudio Peri/MTI/EPA/ANSA

Iratkozzon fel hírlevelünkre