Ki nyert ma? – elemzők a választásról

A vasárnapi egy kormányerősítő és ellenzékváltó választás volt. Soha a magyar választástörténetben ilyen erős felhatalmazást kormány még nem kapott demokratikus választáson - hangzott el a konferencián

Történelmi győzelemként értékelték az Orbán Viktor kormányfő vezette Fidesz-KDNP által a vasárnapi országgyűlési választásokon elért eredményt a Nézőpont Intézet által szervezett budapesti rendezvény meghívott elemzői, akik szerint egy „kormányerősítő, ellenzékváltó” szavazáson vagyunk túl, amely valójában miniszterelnök-választásról szólt.

A „Ki nyert ma?” című, az országgyűlési választást értékelő rendezvényen Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója azt mondta: történelmi nagyságú győzelem volt a vasárnapi, amelyet az Orbán Viktor nevével fémjelzett Fidesz-KDNP-lista és az egyéni választókerületekben a jelöltjei elértek.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint a vasárnapi egy kormányerősítő és ellenzékváltó választás volt. Soha a magyar választástörténetben ilyen erős felhatalmazást kormány még nem kapott demokratikus választáson – jelentette ki.

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese a többi elemzővel egyetértve arról beszélt, hogy miniszterelnök-választásról szólt a vasárnapi voksolás.

(MTI)
Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre