FRISSÍTVE – Orbán Viktor: Ez a háború nem a mi háborúnk

Ez a háború nem a mi háborúnk, itt mi nem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk, „a gazdaság működése vagy nem működése itt a kérdés" - hangsúlyozta péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor miniszterelnök.

Hozzátette: elítéljük az orosz támadást, de nem tudunk úgy segíteni az ukránoknak, hogy közben tönkre tesszük saját magunkat.

A kormányfő arról beszélt, hogy megértéssel kell fogadnunk az ukrán elnök erőfeszítéseit, hiszen bajban van a hazája. Ő végül is az ukrán érdekeket nézi és a saját hazáján próbál segíteni – tette hozzá Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: a vita a magyar baloldallal van, amelyik „szót akar fogadni az ukrán elnöknek”.

Orbán Viktor képtelen javaslatnak nevezte, hogy az olcsó orosz gázt drága amerikaira cseréljük.

A gyermekvédelmi népszavazáson a gyermekeink jövőjéről kell dönteni – folytatta a miniszterelnök a Kossuth rádió műsorában.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a háború „ráborult” a kampányra, a választás legfőbb tétjévé a béke és a háború kérdése vált. Az emberek békét akarnak, a nemzeti oldal a béke garanciája, a baloldal azonban kockázatot jelent a békénkre és a biztonságunkra – mondta.

 Kitért arra: egy jelentős és mély európai gazdasági válság előtt állunk, és a baj gyökerei mélyebbre nyúlnak, mint az orosz-ukrán háború. Van egy általános versenyképességi problémája az európai gazdaságnak, ráadásul egy technológiai átállással próbálkozik, már a háborútól függetlenül is ki akarta kapcsolni a gazdasági rendszeréből a fosszilis energiaforrásokat – emlékeztetett.

Azt mondta, „az energiaárak nem maguktól mennek fölfelé”, az egy brüsszeli bürokraták által meghozott döntés következménye, és ehhez jött még a háború. A következő kormánynak fontos kihívást jelent, hogy az európai magas energiaárakból származó gazdasági válság hatását Magyarország irányába tompítsa – magyarázta.

Megjegyezte: válságban a baloldal megszorításokra gondol, a nemzeti ugyanakkor a gazdasági növekedést, az adócsökkentést előtérbe helyező gyógyszert alkalmaz ilyenkor.

A gyermekvédelmi népszavazáson a gyermekeink jövőjéről kell dönteni – mondta Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta: Magyarország még meg tudja védeni gyermekeit, gátat tud vetni a „genderőrületnek”, ha egy népszavazással világossá tesszük azt az egyszerű állítást, hogy

„az apa férfi, az anya nő, és a gyermekeinket pedig hagyják békén”.

Így meg tudjuk védeni gyermekeinket és a szülők jogát is a gyermekek szexuális felvilágosítására – közölte Orbán Viktor, aki ezt sokkal fontosabb ügynek nevezte, mint aminek most, a háború árnyékában látszik.

Óriási választási csalásnak nevezte péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök, ahogy az ellenzék a polgárok adatait kezeli a kampányban.

Emberek százezreinek szerzik meg törvénytelen módon az adatait, majd utána erre politikai üzeneteket küldenek anélkül, hogy az emberek ehhez hozzájárultak volna.

Ez nemcsak egy választási csalás, hanem a szabadság kérdését is felveti – jelentette ki a kormányfő.

Ez egy súlyos ügy – értékelt, hozzátéve, „stiklik elő szoktak fordulni”, de ilyen csalást még nem látott. Azt mondta, „lesz a jogászoknak bőségesen dolguk a választás után” – „ez egy orbitális választási csalás, egy nagyon súlyos jogsértés, amit az utolsó szögig ki kell vizsgálni”.

Ki rendelkezik a rólam szóló információkkal, ki gyűjtötte össze, hogy szedte össze, ki adta oda, ki adott erre engedélyt, hová vitték, kivitték külföldre, onnan küldték vissza? – sorolta a felvetődő kérdéseket a miniszterelnök.

(MTI)

A címlapképen a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép, Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. április 1-jén. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Iratkozzon fel hírlevelünkre