Már az „X nem” is választható az amerikai útlevél-igényléseken

Az Egyesült Államok állampolgárai az útlevél-igénylőlapokon a férfi/nő kategóriák mellett már az „X neműt” is választhatják április 11. után – jelentette be az amerikai külügyminisztérium csütörtökön, miközben a Biden-adminisztráció meghirdette a „transznemű személyek napját”, miután néhány amerikai tagállam egyes intézkedései állítólag korlátozzák az érintett személyek jogait.

Neme: X

A State Department tavaly júniusban jelentette be, hogy az amerikai állampolgárok immár orvosi igazolás nélkül is megválaszthatják az igénylőlapokon a nemüket. Októberben kiadták az első olyan amerikai útlevelet, amelyen a „Neme:” kategória után az X szerepelt. Ennek célja az volt, hogy olyan személyek is igényelhessenek úti okmányt, akik nem a férfi/nő kategóriából kívánnak választani.

„Jövőre már minden más személyes okmány igénylésekor lehetőség nyílik erre”

– áll az Antony Blinken amerikai külügyminiszter nevében kiadott közleményben.

A fenti változtatás csak az egyike a Biden-adminisztráció által életbe léptetett több újításnak. Alig egy nappal azt követően, hogy Oklahoma és Arizona tagállamok republikánus kormányzói olyan törvényjavaslatokat írtak alá, amelyek megtiltják a transznemű sportolóknak, hogy az iskolai sportversenyek női számában induljanak. Oklahoma és Arizona ezzel csatlakozott azon tagállamokhoz, amelyek már megszavaztak vagy hatályba is léptettek hasonló törvényeket a fenti vitatott, ellentmondásos témában.

Könnyítések a transzneműeknek

A transznemű emberi jogok kérdése a reproduktív jogok ügyével együtt az Egyesült Államokban országszerte zajló kulturális-társadalmi viták középpontjába került az elmúlt években.

„A Biden-adminisztráció újfent elítéli a veszélyes és vissza-visszatérő transznemű-ellenes jogi támadásokat, amelyeket az egyes tagállami törvényhozásokban nyújtanak be és szavaznak meg az Egyesült Államokban”

– áll a Fehér Ház közleményében.

Annak kapcsán, hogy az amerikai szövetségi kormány különféle kezdeményezésekkel igyekszik felszámolni a transznemű emberek előtt álló akadályokat. Ezek között szerepel az utazás megkönnyítése, a transznemű gyerekeknek és családjaiknak nyújtandó támogatások. Ezen felül a szövetségi szolgáltatásokhoz és juttatásokhoz történő hozzáférés megkönnyítése, a nem hagyományos kategóriák számának és láthatóságának növelése a szövetségi adatbázisokban.

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (TSA) nem-semleges átvilágítási lehetőségeket hoz létre a TSA ellenőrző pontokon a képalkotási rendszerek megváltoztatásával. Emellett a személyes fizikai motozásos ellenőrzések számának csökkentésével, a „férfi/női nem” azonosítások megszüntetésével. Továbbá az előzetes TSA-ellenőrzést választó személyek esetén az „X nemű” kategória beiktatásával az igénylőlapokon. Az amerikai egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma pedig új honlapot indított. Ez a transznemű és LMBTQI-fiatalok, szüleik és gondviselőik részére nyújt különféle szolgáltatásokat.

(MTI)

Címlapkép: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre