Az életért sétáltak Temesváron

A magzati élet védelmében tartottak felvonulást Temesváron március 26-án. A tizenkettedik alkalommal megszervezett Séta az életért elnevezésű ökumenikus menet idei mottója: „Egyenlőség, méltányosság és támogatás – az első másodperctől egész életen át”.

Számos nyugat-európai nagyvároshoz hasonlóan életvédő menetet tartottak a harmadik legnépesebb romániai városban, Temesváron is március 26-án. A rendezvény a Carmen Sylva parkban kezdődött, ahol a szervezők csoportját több vallásfelekezet és a „Darul Vieții” egyesület alkotta. A menetet megelőzően a Szűz Mária, Béke Királynője görögkatolikus templomban szent liturgiára került sor – számol be róla a temesvári püspökség sajtóirodája.

Az idei rendezvénnyel a szervezők arra törekedtek, hogy a kívülállók csak úgy, mint a résztvevők jobban megértsék a menet üzenetét és általában a pro-life (életpárti) akciók célját: a meg nem született gyermekek védelmének tudatosítását, valamint a krízishelyzetbe került várandós nők támogatásának fontosságát.

Bevezetőjében Ioan Chişărău helyi plébános felhívta a figyelmet a Romániában naponta végzett terhességmegszakítások magas számára. Călin Ioan Bot lugosi segédpüspök szentbeszédében pedig hangsúlyozta:

„Az élet azért titok, mert nehéz meghatározni. Sőt, lehetetlen. A miénk, és mégsem az, mert nem kérhetjük és nem tarthatjuk meg. Isten az élet minden formájának teremtője. Az emberi élet azért szent, mert magától Istentől származik: egyedül az ember kapta meg Istentől az élet leheletét.”

A görögkatolikus liturgiát követően a templom előtti téren szólaltak fel a különböző felekezetek képviselői. Elsőként Pál József Csaba megyés püspök beszélt az egybegyűltekhez.

„Egyedül az ember képes a tudatos szeretetre. A szeretet és a hála hozott el minket is ma ide. A szeretet és a hála az életünkért és minden ember életéért. És a szeretet vezet el minket azokhoz a magzatokhoz, akik az elkövetkezőkben fognak megszületni, hogy megóvjuk őket, és hozzánk hasonlóan megkaphassák ők is az élet lehetőségét”

– fogalmazott a katolikus püspök.

A beszédeket követően a résztvevők a temesvári román ortodox érseki székesegyházhoz, végül pedig a Temes megyei prefektúra épületéhez vonultak, ahol további felszólalásokra került sor.

Az eredeti írást a temesvári püspökség honlapján  olvashatják.

Címlapkép: Temesvári Püspökség sajtóirodája

Iratkozzon fel hírlevelünkre