A keresztény rabok nem kapnak lehetőséget, hogy hamarabb szabaduljanak

rabok

Pakisztán Pandzsáb tartományában tanulással rövidíthetik le az elítéltek a rájuk kiszabott börtönbüntetés hosszát. Ez a kiváltság a gyakorlatban viszont csak az iszlám vallás követőit illeti meg. Ez ellen indított petíciót egy helyi keresztény aktivista.

Kashif Masih március 7-én petíciót nyújtott be a pakisztáni Lahore város legfelső bíróságának. A keresztény aktivista arra kérte a bíróságot, hogy terjesszék ki minden rabra az intézkedést, amely lehetővé teszi saját börtönbüntetésük lerövidítését. Jelenleg ugyanis kizárólag a muzulmán vallású rabok élhetnek ezzel.

Masih arra hivatkozik, hogy az ország törvényeinek értelmében a raboknak – vallási hovatartozástól függetlenül – tanulás által lehetőségük van lerövidíteni a reájuk kiszabott börtönbüntetést. A keresztények, illetve más vallási kisebbségek képviselői a gyakorlatban azonban mégsem élhetnek ezzel a jogukkal. Ezzel a gyakorlattal pedig a börtönök megszegik az ország alkotmányának 25. cikkében foglaltakat, miszerint:

„A törvény előtt minden állampolgár egyenlő, és a törvény védelmét egyformán élvezik.”

A muszlim rabok oktatási krediteket szerezhetnek a Korán, illetve más vallási szövegek tanulmányozásával. Ezzel szemben a vallási kisebbségek képviselői nem rövidíthetik le büntetésüket azzal, ha saját vallásuk írásait olvassák. Ezenkívül van lehetőség szekuláris tanulmányok elvégzésére is, de a keresztények itt is háttérbe szorulnak.

A petíciót nem országos szinten, csupán a Pandzsáb megyei börtönökre vonatkozóan nyújtották be, ahol a keresztények többsége él. Rasaal Hasan Syed, a lahore-i legfelső bíróság bírája elfogadta a petíciót, és felszólította Mirza Shahid Saleem Baiget, a pandzsábi börtön rendőrkapitányát annak megválaszolására. A kapitány március 21-i határidővel kapta meg a feladatot, egyelőre azonban még késlekedik a válasszal.

Forrás: Catholic News Agency

Címlapkép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre