Leleményes szeretettel a menekültekért

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke a napokban Budapesten, a Keleti pályaudvaron, a magyar–ukrán határon fekvő Barabáson és Kárpátalján, Beregszászon is meglátogatta a menekülteket segítő karitászmunkatársakat. Hazatérte után a Magyar Kurírnak nyilatkozott a tapasztalatairól.

A háború kitörése mindannyiunkat megdöbbentett, de hamar világossá vált, hogy nem szabad a sajnálkozásnál, a döbbenetnél megragadnunk, hanem segíteni kell. Nagy öröm számomra, hogy az egész társadalom is megmozdult, látszik, hogy egy keresztény gyökerű társadalomban élünk itt, Magyarországon. Nemcsak a templomba járó emberek segítenek, adakoznak, hanem azok is, akik talán vallásosnak sem tartják magukat, de ott van a lelkükben a jézusi parancs, hogy a bajban lévőnek, a szükséget szenvedőnek segíteni kell.

A Keleti pályaudvaron az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye karitászszervezete segíti az embereket, de az ország különféle pontjairól is eljöttek ide önkéntesek, hogy a szolgáló szeretetben részt vegyenek.

Szeretettel fogadják azokat az embereket, akik kénytelenek otthagyni az otthonukat, mindenüket.

Barabás határátkelő a szeretetszolgálatok közötti megegyezés alapján a Katolikus Karitász területe. A magyar kormány jelentős anyagi lehetőséget teremtett a szeretetszolgálatok számára, hogy ennek segítségével helyt tudunk állni, tudunk segíteni az ideérkezőknek, a szükséget szenvedőknek, másrészt bőséggel érkeztek a felajánlások, adományok is. Jó, hogy így van, mert a határon túl, Kárpátalján is nagy az ínség, s a Karitász Barabásról naponta egy vagy több fordulóval is visz segélyt, élelmiszert, tisztálkodószereket a kárpátaljai karitászszervezetekhez.

Beregszászon láttam az emberek ínségét, a bezárt benzinkutakat, azt, hogy bizony minden segítségre, adományra nagy szükség van.

Találkoztam Michael Cherny bíborossal, és elmondtam neki is a tapasztalataimat; kértem, hogy mondja el ezeket a Szentatyának is. Élő keresztény kultúra megnyilatkozása mindaz, amit itt láthatott.

Beszéltem Lucsok Péter Miklós munkácsi püspökkel is, valamint a magyar ajkú papokkal, akik éppen esperesi papi gyűlésre jöttek össze Kárpátalja különféle területeiről.

Fontosak az adományok, hiszen ez az élet fenntartásának a záloga, de szükséges, hogy lélekben és imádságban is ott álljunk a menekülők és a Kárpátalján élők mellett is.

Nem tudjuk, meddig tart a háborús helyzet, most elsősorban figyeljünk a szeretetszolgálatok, köztük a Katolikus Karitász jelzéseire, kéréseire, hogy éppen hogyan kell segítenünk, s milyen adományra van szükség – nyilatkozta Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke a Magyar Kurírnak.

Forrás: Magyar Kurír

Azbej Tristan Kárpátalján – képgaléria

 

Böjte Csaba: Nem a kétségbeesés lelkét kaptuk, hanem az imádság lelkét!

A címlapképen Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke, a karitász elnöke a Katolikus Karitász új országos központjának átadásán látható Budapesten 2021. november 12-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre