Hauser és az Urban Verbunk – a horvát csellista és a magyar néptáncosok rendhagyó találkozása

Lenyűgöző videóklip készült a látványos színpadi produkcióiról ismert, a néptánc hagyományait kortárs elemekkel ötvöző Urban Verbunk és a horvát származású Hauser, a világhírű 2Cellos formáció csellistája közös előadásában. Az országimázst építő videóban feltűnnek az esti fényben úszó Budapest egyedülálló látnivalói is.

A páratlan találkozásból egy igazán különleges videó született, amelyben egyszerre van jelen a nemzeti kultúra megőrzését és a nemzeti identitás megerősítését célként kitűző Urban Verbunk lenyűgöző koreográfiája, a világszerte milliók által kedvelt horvát csellista, Hauser népszerű dallama és Budapest napszálltakor felbukkanó több látványossága.

A lélegzetelállító felvétel képsorait egy, a Margit híd és a Szabadság híd között a Duna vizén úszó, 100 méter hosszú uszályon forgatták. A főváros ikonikus épületeit – mint például a Parlament, a budai Vár vagy a Szabadság híd – is megjelenítő felvételen az Urban Verbunk párbajszerű produkcióját Hauser játékának virtuozitása teszi teljessé.

A klipben a napnyugta hangulatát a ködös főváros két partján megvilágított látnivalók egészítik ki, amelyhez az Urban Verbunk temperamentumos koreográfiája és Hauser elképesztő szólamai adják az alapot.

„Büszkék vagyunk gyönyörű fővárosunkra, és arra törekszünk, hogy a videóinkkal, az eddigi és a jövőbeli produkcióinkkal jó hírét vigyük Budapestnek szerte a nagyvilágban… az Urban Verbunk szellemisége – a városban a vidék – a hagyományok megőrzéséről, továbbadásáról szól” – vallja Moussa Ahmed, az Urban Verbunk művészeti igazgatója, az egyedülálló produkció megálmodója.

Az Urban Verbunk mára a magyar táncművészet egyik kiemelkedő szereplője, a magyar tánc paletta új brandje lett. Kilépve a konvencionalitásból a régit a korszerűvel ötvöző táncegyüttes hazánk kultúráját és hagyományait nem csupán a fiatal generáció, hanem mindenki számára szeretné elérhetővé és érthetővé tenni.

Céljuk, hogy a néptánc nemzeti sporttá váljon, amelyben a felnövekvő nemzedékek újra és újra megtalálhatják saját gyökereiket és önkifejezési formáikat. Moussa Ahmed, a társulat művészeti igazgatója bejárta már a világ legrangosabb színpadait, fellépett számos nemzetközi helyszínen, mint például a New York-i Lincoln Center, a riói olimpia vagy akár Károly walesi herceg 70. születésnapja reprezentálva a magyar népművészetet és a magyar kultúrát.

A Harangozó Gyula- és Junior Prima díjas Moussa Ahmed hazánk egyik legelismertebb fiatal táncművésze, aki 2015-ben a világ leggyorsabb néptáncosa lett (41 csapás és leütés egy másodperc alatt).

„Különleges élmény volt a Duna vizén forgatni az Urban Verbunk táncosaival. Őszintén szólva az egyik eddigi legbonyolultabb forgatás volt, hiszen közel 12 órán keresztül mínusz fokban forgattunk az uszályon, de a profi szervezés és a táncosok profizmusa miatt jól haladtunk és egy emlékezetes élménnyé vált. A Duna mentén található gyönyörű épületek éjszakai pompájukban magával ragadtak és mindig rájövök, hogy milyen csodás város Budapest” – mondta a táncművész.

Hauser, a horvát származású cselló virtuóz már többször járt és alkotott Magyarországon. A tíz évvel ezelőtt megalapított gordonkaduó sikere máig töretlen, már 2015 októberében is zajos sikert arattak hazánkban, legközelebb pedig 2022. május 11-én lépnek fel a Budapest Arénában, amely már karácsony óta telt házas.

Hauser olyan világsztárokkal dolgozott már együtt, mint Elton John, Steven Tyler, George Michael vagy Andrea Bocelli. A művész célja, hogy a csellót, mint hangszert népszerűbbé tegye, amelynek szerinte nem csupán a komolyzenében van helye. Ennek egyik jó példája ez a most készült videoklip is, amelynek középpontjában a néptánc lehengerlő koreográfiája és a cselló elképesztő szólama áll.

Forrás: Urbanverbunk.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre