Gaal Gergely: erősíti a települések közötti összefogást a Magyar falu program

A Magyar falu program erősíti a települések közötti összefogást, hozzájárul a népességcsökkenés megállításához, a népesség növekedéséhez, ma már számolnak ezzel a lehetőséggel a kistelepülések - mondta a Miniszterelnökség helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítéséért felelős miniszteri biztosa szerdán a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Besenyszögön.

Gaal Gergely a Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtárban a szolnoki agglomeráció kistelepüléseinek polgármestereivel konzultált. Ezt követően sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a 2019-ben indult Magyar falu program célja a kistelepülések felemelése, erősítése.

Hozzátette: Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú választókerületében is „igen jó” úton jár a program, amely „a magyar kormány vidékfejlesztési, településfejlesztési politikájának az egyik zászlóshajója”.

Gaal Gergely beszámolt arról, hogy a megyében 5 milliárd 273 millió forint értékű fejlesztés valósult meg elmúlt években, és megjegyezte, olyan beruházások jöttek létre, amelyekre a program nélkül több évtizedet kellett volna várni. Csak a pályázati alprogramokat és a falusi civil alap pályázatait figyelembe véve több mint 1 milliárd 580 millió forint értékű fejlesztés történt a megye 1-es számú választókerületében.

Gyarapodik a magyar vidék és javul az ott élő emberek életminősége – emelte ki Gaal Gergely.

Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú választókerületének fideszes képviselője és Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje az eseményen a Magyar falu program egyik fontos eredményének nevezte a települések jövőképének nagymértékű fejlődését. Beszámolt arról, hogy a programnak köszönhetően a választókerületben eddig 117 projektben mintegy kétmilliárd forintos fejlesztés valósult meg.

Kállai Mária elmondta: a magyar vidék megtartó ereje erősödött a programnak köszönhetően, majd hozzátette, a Magyar falu programmal szoros kapcsolatban van a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és egyéb pályázati lehetőségek is. Példaként említette, hogy a Magyar falu programban lehetőség volt a többi között orvosi eszközök beszerzésére, közösségi terek megújítására és intézményi infrastruktúrafejlesztésre.

A képviselő bízik abban, hogy az április 3-i választás után folytatódhat a Magyar falu program, erősítve a vidék megtartó erejét.

(MTI)

A címlapképen Gaal Gergely, a Miniszterelnökség helyi szintû és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerûsítésért felelős miniszteri biztosa beszédet mond a Magyar falu programban, mintegy bruttó 440 millió forint hazai forrás felhasználásával megújult 4629-es, Törökszentmiklóst Martfűvel összekötő út mintegy 2,8 kilométeres szakaszának átadóünnepségén Kengyelen 2022. március 9-én. Forrás: MTI/Mészáros János

Iratkozzon fel hírlevelünkre