Befejeződött a világon egyedülálló szerkezetű református templom felújítása

Befejeződött a világon egyedülálló szerkezetű, kilenctornyos sarkadi református templom felújítása, már csak az orgona javítása van hátra - tájékoztatta Koncz Zsolt lelkész szerdán az MTI-t.

Elmondta, a kormányzattól kapott kétszázmillió forintos támogatásból elvégezték a több mint 150 éves templom tetőszerkezetének a felújítását, megújult a csatornarendszer, szigetelték és újrafestették a falakat, nyílászárókat cseréltek, emellett megújult két kisebb belső tér, a közlekedőfolyosók, a toronyba vezető lépcső és a korlát, valamint az elektromos hálózat is.

A felújítás során azonban elnémult” az orgona, amelyet kétmillió forintos plusztámogatásból javíttatnak meg. A lelkész szerint ez várhatóan április végére el is készül.

Az istentiszteleteket egyelőre a gyülekezeti teremben tartják, de amint az idő melegebbre fordul, beköltöznek” a megújult templomba – mondta Koncz Zsolt.

A Békés megyei városban a református a legnagyobb egyházi felekezet, a nyilvántartásban csaknem háromszáz hívő szerepel, hatvanan-hetvenen járnak rendszeresen istentiszteletre.

Korabeli dokumentumok szerint már 1638-ban fatornyú templom állt a jelenlegi helyén, de az az 1866-os tűzvészben 73 házzal együtt elpusztult. 1867-1868-ban építették újjá linzi mintára, így vált nyolc fiatornyossá, kilenctornyúvá. 1880-ban a linzi templom leégett, nem építették újjá, így

ilyen toronyszerkezet a sarkadin kívül nincs máshol a világon.

Az 52 méter magas templom három harangot rejt, orgonája 1618 sípból áll, ezt annak idején referenciamunkának szánta a mestere.

(MTI)

A címlapképen a Sarkadi Református Templom látható. Forrás: beol.hu/L.B.

Iratkozzon fel hírlevelünkre