Rengetegen vettek részt a Békemeneten

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) által szervezett Békemeneten rengeteg ember vett részt idén. Amikor a menet eleje a Kossuth térre ért, a tömeg vége még a Margit híd pesti hídfője környékén járt.

A menet a Komjádi uszodától a Margit hídon át a Kossuth térig haladt. A résztvevők egy kifeszített molinó mögött sorakoztak fel, amelyen a „Békemenet” és a „NO WAR” felirat szerepelt. A Békemenet elején a kifeszített molinó mögött sorakozott fel – mások mellett – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Csizmadia László, a CÖF-CÖKA vezetője, ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője. Emellett Széles Gábor nagyvállalkozó, Bayer Zsolt és Stefka István újságíró, valamint feltűnt a molinó mögött Pataky Attila és Nagy Feró előadó is.

A nagy tömeg miatt lassan haladt a menet, a vonulók nemzeti színű és székely zászlókat lobogtattak, de lengyel, spanyol és olasz zászlókat is lehetett látni. A menet végén „Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok (Puczi Béla)” feliratú molinót is kifeszítettek. Útközben a tömeg időnként énekelt, például a Nemzeti dal, máskor a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdal részleteit. Emeleti ablakokból a Margit híd pesti hídfőjénél és a Nyugati téren is próbálták megzavarni a rendezvényt, amelyekre a vonulók füttyszóval és „ria, ria, Hungária” skandálással feleltek. A pesti oldalon is sokan várták a menetet, amely a Bajcsy-Zsilinszky útról az Alkotmány utcán át érte el a Kossuth teret, amelyet tömött sorokban töltenek meg az emberek és a környező utcák is telítettek. A téren nem sokkal 16 óra előtt kezdődött Orbán Viktor ünnepi beszéde. Amikor a miniszterelnök a színpadra lépett, hangos taps köszöntötte, és a rendezvény résztvevői nemzeti színű zászlókat lengettek.

(MTI)

Címlapkép: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre