Spanyolországban csak a keresztényeket lehet büntetlenül bántani

Szűzanyát

Drag queen Szűzanyát ábrázoló plakáttal reklámoznak egy hagyományos valenciai ünnepet. A helyi katolikus vezetők, valamint az internetezők többsége elítéli az egyház ellen irányuló ízléstelen támadást.

Idén március 15. és 19. között rendezik meg a Fallas de Valencia ünnepet az eseménynek nevét adó spanyol városban. Ebben az időszakban felvonulással, tűzijátékkal emlékeznek meg szent Józsefről, az asztalosok védőszentjéről. Az esemény egyedi jellegzetessége, hogy óriás kartonfigurákat készítenek, amiket az ünneplés során elégetnek. Az ünnep hatalmas turisztikai látványosság, 2016 óta pedig a kulturális világörökség része.

Nemcsak Szent József előtt, hanem a város védőszentje, az Elesettek Édesanyja (Virgen de los Desamparados) előtt is tisztelegnek. Az idei fesztivált reklámozó plakát Máriából űzött gúnyt egy őt bemutató felvonulási kocsival, melyen egy drag queen látható Szűzanyának öltözve, kezében egy szinte teljesen meztelen, a kis Jézust megformáló spanyol divattervezővel. A kocsin további négy alak kapott helyet: két férfi és két nő, egyikük teljesen csupasz felsőtesttel. A plakáton a következő felirat olvasható spanyolul:

„Kultúra vagyunk, hagyomány vagyunk, sokszínűség vagyunk”.

A szentségtörő kép mellett sem az internet népe, sem a katolikus egyház helyi vezetősége nem ment el szó nélkül.  (A „mű” alkotója azóta priváttá tette Twitter-fiókját, így a negatív kritika nem jut el hozzá).

José Delgado atya, toledói plébános így reagált a provokációra:

„Biztos vagyok benne, hogy a valenciai katolikus közösség elutasítja ezt a sajnálatos eseményt, és megfelelően fogja kezelni, ahogy korábban is tették más egyházellenes merényletek kapcsán” – mondta, majd hozzátette:

„Az ilyen eseteknél felmerül a kérdés, hogy szabad-e figyelmet szentelni a történteknek. Egyértelmű, hogy olyan „művészekről” van szó, akik tehetség és siker hiányában provokációval próbálnak gyors ismertséget szerezni. Ennek mindig a katolikusok a célpontjai.”

Az atya szerint elszomorító, hogy az LMBTQ+ aktivisták úgy próbálják érvényesíteni jogaikat, hogy közben gúnyt űznek egy másik, sokkal népesebb közösségből. A hatóságok pedig szó nélkül tűrik mindezt. Delgado atya elmondása szerint ez azért is aggasztó, mert az előző évi rendezvényen maguk a rendőrök léptek közbe, hogy ne égessenek el egy félholdat ábrázoló karton díszt (noha ezeknek a figuráknak pontosan ez lenne a szerepük). Tették ezt arra hivatkozva, hogy az sértené az iszlám vallás gyakorlóit.

„Érdekes, hogy a vallásgyalázó kocsi készítője az LMBTQ+ közösségek érdekvédelmére hivatkozik egy olyan országban, ahol a hatóságok erővel védik egy, a homoszexuálisokat nyíltan és erőszakkal elnyomó kultúra szimbólumait” – vélekedett az atya a nyugati országokban egyre erősebben jelenlevő furcsa kettősségről.

A vallásgyalázó plakát itt tekinthető meg. A kép tartalma egyes olvasók számára felkavaró lehet!

Forrás: ACIPrensa

Címlapkép: Virgen de los Desamparados Forrás: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre