Nyelvoktatás helyett agymosás

A Goethe Intézet egyik projektjében a jobboldali terror és gyűlölet jelenségét kutatják hazánkban, ami szerintük egyébként Európa-szerte jelen van. Bár az intézet bemutatkozó szövegében azt írják: pártpolitikától függetlenek, a programban kitüntetett figyelmet kap a nagyobbik kormánypárt.

A Budapesti Goethe Intézet mindenki számára ismerős, aki a német nyelv iránt érdeklődik. Számos nyelvtanfolyamot és kulturális eseményt kínálnak a németül tanulók számára. Az intézetben lehetőség van külföldön elfogadott nyelvvizsgát tenni, illetve egy jól felszerelt német nyelvű könyvtárral is rendelkeznek.

Az intézet honlapja szerint „A Goethe-Institut a Német Szövetségi Köztársaság világszerte tevékeny kulturális intézete. Célja, hogy elősegítse a német nyelv elsajátítását és a nemzetközi kulturális együttműködést”.

Részletes ismertetőjükben szerepel az is, hogy a német társadalmi, kulturális és politikai helyzetet önállóan, pártpolitikai elkötelezettség nélkül mutatják be.

Ehhez képest az intézet az úgynevezett „Pride-hónapban” soha nem felejt el szolidaritást vállalni az LMBTQ+ közösséggel. A Facebook-profilképüket szivárványszínűre változtatják, legutóbb pedig nyíltan állást foglaltak a magyarországi gyermekvédelmi törvénnyel szemben.

Mindez persze betudható a német kultúra terjesztésének. Az Unzivilgesellschaft elnevezésű kulturális projekt azonban már egyáltalán nem nevezhető pártpolitikától mentesnek. Meglehetősen könnyen fellelhető az intézet weboldalán, elég csak a kulturális programok között nézelődni. A cím pedig már azelőtt felhívja a figyelmet a tartalom céljára, hogy rákattintanánk a bejegyzésre: Párbeszéd a szélsőjobb erőszakról – UNZIVILGESELLSCHAFT.

A jobboldali nyelvtanuló valószínűleg eddig is tisztában volt vele, hogy az ország legnagyobb német kulturális központjában nem konzervatív értékek mentén fog ismerkedni az ország nyelvével és kultúrájával, a projekt címe viszont már egyértelmű jelzés: Nem látunk szívesen!

A tartalma pedig még elszomorítóbb, hiszen elég gyorsan kiderül: a szélsőjobb erőszak igazából simán csak a jobb oldalra, azon belül is a Fideszre utal.

Nemzetközi összefogás a Fidesz ellen

A projekt – a leírás szerint – egy több országon átívelő társadalmi együttműködés az Európa-szerte rettegett jobboldal terrorizmusával szemben.

Szó szerint a következő olvasható:

„A brüsszeli, budapesti, milánói és oslói Goethe Intézetek „Unzivilgesellschaft” elnevezésű projektje helyi partnerekkel együttműködve művészeti és társadalmi párbeszéden alapuló programokkal kutatja a jobboldali erőszakot és a jobboldali terrort, mint összeurópai jelenséget.”

A projekt keretében több cikk született a gyűlöletről, az egyik ilyen mi másról is szólna – egy pártpolitikai elkötelezettség nélküli intézménynél – mint a Fidesz-gyűlöletről.

A tanulmány a 2010 óta fennálló magyarországi helyzetet vizsgálja, és hogy a „Fidesz kormány mely témákat vette át az akkor még egyértelműen radikális, szélsőjobboldali Jobbiktól”. A szerző „objektíven, pártpolitikától függetlenül taglalja”, miért, és kinek rossz minden azóta meghozott intézkedés. Ugyanakkor elismeri, hogy a 2010-2014-es időszakban a Fidesz „még nem alkalmazott nyíltan kirekesztő és gyűlölködő kommunikációs megoldásokat”.

Röviden összefoglalva: a Fidesz gyűlöletet keltett a romák, bevándorlók, civil szervezetek, Soros György (és ezáltal az egész zsidóság), a hajléktalanok, illetve az LMBTQ+ közösség tagjai ellen. Erre az eredményre félinformációk elfogadásával, azok kiforgatásával jutott el a független intézet.

A gyermekvédelmi törvény pedofília és pornográfia elleni része, a terrorizmus elleni harc sikerei, illetve a hajléktalanok elszállásolása esetleg említés szintjén, alapvetésként jelenik csak meg. A családtámogatások a szerző szerint csak a jómódúakat érintik, amely tényt egy 2017-ben a 444-en megjelent cikkel támasztott alá.

Az intézet szellemiségére összességében jellemző a baloldali, liberális ideológia sugárzása, így pártpolitikától függetlennek semmiképpen sem nevezhető.

Címlapkép forrása: goethe.de

Iratkozzon fel hírlevelünkre