Megdöbbentő számú Down-szindrómás csecsemőt abortálnak – figyelmeztette Izlandot az ENSZ

Csaknem minden, Down-szindrómával születendő kisbabát abortálnak Izlandon – mutatott rá az ENSZ emberi jogi bizottsága, amely kritizálta az ország eljárásmódját a fogyatékkal élő emberekkel kapcsolatban.

Az ENSZ emberi jogi bizottságának ötévente megrendezésre kerülő ülésén felszólították Izlandot, hogy lépjen fel hatékonyabban a fogyatékkal élő, különösképpen a Down-szindrómás emberek jogainak védelme érdekében. Az Európai Down-szindróma Szövetség szerint ugyanis

„amióta a 2000-es évek elején bevezették az országban a prenatális (magzati korban elérhető) szűrővizsgálatokat, a nők túlnyomó többsége – közel 100 százaléka – megszakította terhességét, ha Down-szindrómára lett pozitív a tesztje”.

Az ENSZ-küldöttség ezért azt indítványozta, hogy Izland tegyen „azonnali és hatékony lépéseket annak érdekében, hogy a fogyatékkal élők, különösen a Down-szindrómás emberek jogai ne sérüljenek az országban. Az őket érő diszkrimináció elleni küzdelem eszközeként pedig felszólították a döntéshozókat, hogy indítsanak e célból a közvéleményt átformáló, felvilágosító kampányt, valamint ítéljenek több támogatást az érintett fogyatékkal élő személyek és családjaik számára”.

Izland egyébként olyannyira nem kezeli problémaként a kérdést, hogy a legutóbbi, ENSZ-nek benyújtott, emberi jogi jelentésében említést sem tett a Down-szindrómás gyermekek helyzetéről.

Sajnos nem egyedi, amit Izlandon tapasztalhatunk: Angliában például a legfrissebb adatok szerint több, mint ötven százalékkal csökkent a Down-szindrómával született gyermekek száma 2011 és 2015 között, mivel ott is egyre több szülő dönt a terhességmegszakítás mellett, ha a prenatális szűrővizsgálat Down-szindrómát mutat. Az erre irányuló, noninvazív tesztet 2012-ben tették elérhetővé az országban.

A briteknél ráadásul egészen a születésig legális a terhességmegszakítás, ha a baba a Down-szindróma kórképét mutatja.

Az élethez való jogokkal foglalkozó brit szóvivő, Catherine Robinson arról beszélt, egyelőre nem tudni, hogy az emberi jogok időszakos felülvizsgálatával mit érhet el az ENSZ, de mindenképpen fontos, hogy Izland legalább némi „nemzetközi visszajelzést kapjon a Down-szindrómás személyek elleni kirívó diszkrimináció miatt”.

„Izlandon megdöbbentő számú Down-szindrómás csecsemőt abortálnak, de az Egyesült Királyságban és sok más országban is rendkívül rossz a helyzet. Az ember azt hinné, hogy a mai világban, ahol látszólag mindenki az esélyegyenlőség és a jogi egyenlőség mellett harcol, az effajta diszkrimináció is szemet szúr. De sajnos sok nyugati nemzet olyan képmutatóan áll a kérdéshez, ami vitathatatlanná teszi a jelenlegi gyakorlatot. Ezen változtatni kell” – figyelmeztetett Robinson.

Forrás: Lifenews.com, Bioedge.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre