Magas rangú vatikáni bíboros érkezett Magyarországra Ferenc pápa képviseletében

Ferenc pápa az Úrangyala-imádság után mondott beszédében jelentette be vasárnap, hogy Ukrajnába küldi két közeli munkatársát. A lengyel Konrad Krajewski bíboros, a pápai jótékonysági hivatal vezetője Lengyelországon, a cseh származású Michael Czerny, az Átfogó Emberi Fejlődésért felelős vatikáni dikasztérium ideiglenes prefektusa pedig Magyarországon keresztül utazik a háború sújtotta országba. A Szentatya bíborosai azért érkeznek, hogy kifejezésre juttassák az Egyház szolidaritását az ukrán nép iránt.

Megérkezett hazánkba Michael Czerny bíboros, hogy meglátogasson néhány ukrán menekülteket befogadó központot. Ahogy arról a Magyar Kurír is beszámolt a vatikáni elöljárók az elkövetkező napok eseményeitől függően igyekeznek majd eljutni Ukrajnába, ahova elviszik a Szentszék rászorulóknak szánt adományait és képviselik a pápát, illetve az egész keresztény népet. Jelenlétükkel szeretnék kifejezésre juttatni az Egyház szolidaritását a háborús konfliktusban lévő országgal.

A lap emlékeztet a Szentatya vasárnapi szavaira is, aki elmondta, hogy az áldozatok és a menekülők számának növekedésével párhuzamosan drámaian növekszik a humanitárius segítségnyújtás szükségessége is. Felhívásában pedig azt kérte az érintett felektől, hogy biztosítsanak humanitárius folyosókat és könnyítsék meg a segélyek eljuttatását az ostromlott területekre.

Ferenc pápa korábban elhangzott kijelentésére utalva Czerny bíboros is hangsúlyozza a hasonlóságot az orosz–ukrán konfliktus és a régóta elhúzódó egyéb konfliktusok között. Az indulása előtt készült interjúban az egyházi elöljáró elmondta, hogy utazása középpontjában a jelenlét szentsége áll. A vele érkező küldöttséggel szeretnék elvinni az evangélium szavát és a konkrét segítséget és kifejezni:

„szeretnénk befogadni, közel lenni a szenvedéshez, reményt adni annak, aki kénytelen volt menekülni.”

A cseh származású egyházi elöljáró aggodalmát fejezte ki az Ukrajnában élő afrikaiak és ázsiaiak kitelepítése miatt. Arra is figyelmeztetett, hogy aggasztó jelek mutatkoznak az embercsempészet és emberkereskedelem terjedéséről.

„Nagy probléma az emberkereskedelem, kihasználva a válság, a zűrzavar pillanatait. Nem elég a háború, a menekülés, a sebezhető embereket még szolgasorba is taszítják. Missziónk során aggódva figyelünk majd erre a problémakörre”

– nyilatkozta Michael Czerny bíboros, aki azt is kiemelte, hogy most nagy szükség van az összehangolt, jól szervezett munkára és a közös stratégiákra ahhoz, hogy hatékony segítségnyújtást adjunk a rászorulóknak.

Forrás: Magyar Kurír

Címlapképen: Michael Czerny vatikáni bíboros Fotó: VaticanNews

Ferenc pápa: a Szentszék készen áll mindent megtenni a béke érdekében

Iratkozzon fel hírlevelünkre