Bese Gergő atya: A Bibliában leírtakat mindig és minden körülmények között képviselnem kell

Egyszerű paptanárnak vallja magát Bese Gergő atya. Élete fő céljának és feladatának az ifjúság oktatását tekinti, melyhez – bevallása szerint – keresztény hite és papi hivatása nyújt további segítséget. Oktatásról, a kereszténység jelenkori kihívásairól és a liberalizmus ideológiájának a társadalmat érintő hatásairól készített interjút a katolikus plébánossal az Arany Agancs polgári lap.

„Én azt szoktam mondani, hogy egy egyszerű paptanár vagyok” – nyilatkozta Bese Gergő katolikus pap a budaörsi polgári havilapnak a társadalmi életben betöltött szerepére vonatkozó kérdésre. Hozzátette: számára a tanítás örök szerelem, hiszen alapvetően pedagógusnak indult, „a Jóisten meghívása csak később érkezett.” Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy élete alapvető célja és feladata az ifjúság nevelése, az pedig hogy pap is lehet, egzisztenciálisan segíti abban, hogy a pályán maradhasson tanárként, hisz így két lábon áll.

A katolikus pap szerint az egyházi kötődés ma inkább nehezítő tényezőként, a kereszténység pedig nem hívogató szóként jelentkezik Nyugat-Európában, bizonyos körök tudatosan és fokozatosan züllesztették le a keresztény értékeket és szimbólumokat. A folyamat következtében mára az egyházat ért támadások hírei nem váltanak ki közfelháborodást, egy finn politikust például jogilag is felelősségre lehet vonni azért, mert a Bibliából idézett – hangsúlyozta Bese Gergő atya Päivi Räsänen, egykori finn belügyminiszter esetét említve. A kereszténydemokrata politikus januárban indult peréről azt mondta, hogy precedens értékű ítélet lesz Finnországban, amely megmutatja a kereszténység jövőbeli nehézségeit.

„Onnantól fogva, hogy a Szentírás válik célponttá, a fundamentumunkat akarják alólunk kiütni: mert, amire mi építkezünk és kapaszkodunk, arról onnantól nem lehet majd beszélni”

– hangsúlyozta a katolikus plébános.

A fonalat folytatva azt is megjegyezte, hogy a liberalizmus egyház ellen folytatott aknamunkája nem új keletű, hatása megmutatkozik abban is, ahogyan a papokra tekintenek ma az emberek. Az egyházi személyeket érintő degradálás azonban nem hagyja érintetlenül a politikát, a politikusokat és a tanárokat sem, sőt a társadalom utolsó mentsvárát, a családokat is célpontjává teszi. A nyugati, „felvilágosult” ideológia a gyerek és szülő kapcsolatának leépítésével rombolja szét a társadalom legalapvetőbb egységét, ezzel nyitva utat a gender-ideológiának.

Bese Gergő atya szerint azonban még megállítható a hazánkban is jelen lévő negatív irányvonal további térhódítása. Úgy látja, hogy az elmúlt 12 évben komoly elmozdulások történtek a család, az ifjúság nevelése, a nemzeti értékek és az identitás irányába. Örvendetesnek tartja, hogy a jelenlegi kormány számos oktatási intézményt juttatott vissza az egyház tulajdonába. A döntés helyességét igazolja az is, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt az egyházi iskolákban tanulók száma.

A katolikus plébános saját feladatának a Szentírás szavai és a keresztény értékek képviseletét tartja.

„Nem viselkedhetek úgy, hogy megvan a véleményem bizonyos szerintem negatív dolgokról, de bemegyek a munkahelyemre, felveszem az álarcom és ott teljesen az ellenkezőjét mondom”

– tette hozzá Márki-Zay Péternek, a homoszexualitásról nemrégiben tett kijelentésére emlékeztetve. Mint mondja, kötelességének tartja elmondani azt is, ha úgy érzi, hogy jó irányba mennek a dolgok.

„Áprilisban erről kell döntenünk: az álarcok mögé elbújt ismeretlenekre, vagy az őszinte, tettekben megnyilvánuló cselekedetekre tesszük le a voksunkat”

– zárta szavait Bese Gergő atya.

A katolikus egyház ismert személyiségével készült teljes interjú itt olvasható.

Címlapképen: Bese Gergő atya. Fotó: vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre