Izraelből érkezhet a segítség?

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szombat este, moszkvai látogatását követően a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélése tartalmáról tájékoztatta Olaf Scholz német kancellárt Berlinben.

Minden erővel

„A kilencvenperces beszélgetés központjában a kormányfő Putyin elnökkel szombaton folytatott moszkvai egyeztetésének eredményei álltak”

– közölte vasárnapra virradóra Steffen Hebestreit német kormányszóvivő.

Elmondta: Bennett és Scholz tartani fogják a kapcsolatot az ügyben. A közlés szerint a két politikus „minden erővel azon lesz”, hogy „a lehető leghamarabb véget érjen az ukrajnai háború”. Bennett a Putyinnal folytatott háromórás tárgyalása után azonnal Berlinbe repült. Szerdán Scholz Jeruzsálemben járt kancellári beiktatása utáni első hivatalos izraeli látogatásán. Bennett és Putyin Moszkvában megbeszélte az Ukrajnában zajló háború kérdéseit, benne az izraeliek és a zsidó közösségek nehézségeit az izraeli sajtó szerint. Bennett a tárgyalások tartalmáról telefonon értesítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki korábban többször is személyes közvetítésre kérte fel őt Oroszországgal.

Izrael mint békeközvetítő?

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szombaton Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ezt Bennett szóvivője jelentette be Jeruzsálemben. Izrael az elmúlt napokban már ajánlkozott békeközvetítőként Oroszország Ukrajna ellen február 24. óta tartó háborújában, amelyet Putyin indított el. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyesen is kérte erre Jeruzsálemet izraeli közlések szerint. Imran Hán pakisztáni kormányfő már régebben tervezett február 24-i látogatását nem számítva Bennett az első külföldi vezető, aki a háború kirobbanása óta Moszkvában tárgyalt az orosz elnökkel.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szombat este megerősítette, hogy Bennett munkalátogatáson Moszkvában járt, és az orosz elnökkel az ukrajnai helyzetről tárgyalt, de további részleteket nem közölt. Izraeli részről annyit tettek hozzá, hogy az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos lépéseit Bennett Németországgal, Franciaországgal és az Egyesült Államokkal is egyezteti. Putyin egyebek között azzal a bejelentéssel rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására.

Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben, köztük Kijevben is támadtak katonai és polgári célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be, majd benyújtotta európai uniós csatlakozási kérelmét. A felek számos halálos áldozatról is beszámoltak. A NATO a háború megindulása után aktiválta többnemzetiségű gyorsreagálású haderejét. Az Európai Unió és a nyugati országok fegyvereket szállítanak Ukrajnának és szankciókat hoztak Oroszország ellen.

Segítségkérés a zsidóságtól

Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke az egész világ zsidóságának segítségét kérte Ukrajna harcához az orosz támadással szemben a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportálon pénteken.

„Ezekben a napokban Ukrajna Izrael: ahogyan a második világháború idején a zsidók a nácik áldozataivá váltak, akképpen válnak az ukránok Oroszország népirtást megvalósító tettei áldozatává”

– állította a zsidók segítségét kérő ukrán vezető.

Jermak hangsúlyozta, hogy noha Putyin azt állítja, Ukrajna „nácitlanítása” miatt kezdte az inváziót, jelenleg Ukrajnában él Európa harmadik, s a világ ötödik legnagyobb zsidó lakossága. Ukrajna elnöke zsidó, és korábban zsidó miniszterelnöke is volt az országnak a volt Szovjetunió egykori tagországai közül egyedüliként.
Az orosz elnök egyébként nemcsak „nácitlanításról” beszélt, hanem leszögezte, hogy Moszkva célja Ukrajna demilitarizálása. Segítségkérésében Jermak emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában található Uman, a népszerű zsidó turisztikai célpont, a haszid judaizmus szülőhelye, a breslovi haszid zsidók legfőbb zarándokhelye is. Kiemelte, hogy közel 80 évvel a Babij Jar-i tömeggyilkosságok után az ukránok túlnyomó többséggel elnökükké választották a zsidó Volodimir Zelenszkijt. Tavaly pedig az ukrán Rada (a parlament) elsöprő többséggel elfogadta az antiszemitizmust bűncselekménynek kimondó törvényt is.

„Ma Ukrajna jelenti Izraelt…”

Zelenszkij kabinetfőnöke azzal vádolta meg Oroszországot, hogy bombáival célba veszi a zsidó vallás szent helyeit Babij Jar-ban és Umanban, és hogy lerombolja a toleráns, békés társadalmat, amelyet a modern ukránok felépítettek. „A megszállók megpróbálják ostrom alá venni Kijevet, ahogyan a nácik tették Leningráddal. Számomra ez nagyon személyes: mindkét nagyszülőm túlélte a blokádot” – írta Andrij Jermak.

„A zsidó nép túlságosan is jól ismeri a kiirtás veszélyét. Ma Ukrajna jelenti Izraelt. Az ukránok éppen úgy áldozatul esnek Oroszország gonosz háborújának, ahogy a zsidók is áldozatul estek a náciknak, akik minden zsidót ki akartak irtani”

– állította az ukrán elnök kabinetfőnöke.

Írásában Zelenszkij kabinetfőnöke felemlítette, hogy 1948-ban, Izrael függetlenségi háborújában, az amerikai zsidók fegyverrel és repülőgépekkel segítettek Izraelnek. Ennek szellemében segítséget kér Ukrajna harcához a szerte a világon élő zsidó közösségektől és családoktól. Jermak fegyvereket és azonnali repüléstilalmi zónát kért Ukrajna felett, valamint embargót az orosz olajra.

„Felszólítjuk Izraelt és a nemzetközi közösséget, hogy emlékezzenek a ‘soha többé’ szavakra, és tegyenek határozottan azért, hogy ne ismétlődhessék meg a történelem Ukrajnában. Az ukrán zsidóknak, ukrán keresztényeknek, minden vallású és nemzetiségű ukránnak szüksége van a segítségre, hogy megvédhessük magunkat, közös emlékezetünket és jövőnket. Ukrajnának és az egész emberiségnek”

– zárta írását az izraeli médiumban Andrij Jermak.

(Forrás: MTI)

Címlapképen: Naftali Bennett izraeli miniszterelnök kormányülésen vesz részt jeruzsálemi hivatalában 2022. február 27-én. A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint az izraeli kormányfő telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Két nappal korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetésükön arra kérte Bennettet, hogy Izrael közvetítsen Oroszország és Ukrajna között a tűzszüneti tárgyalásokon. MTI/AP/EPA pool/Abir Szultan

Iratkozzon fel hírlevelünkre