Semjén Zsolt: A külhoni magyarok jogilag is a nemzethez tartoznak

A kedvezménytörvény, illetve a magyar igazolvány volt az első olyan intézkedés, amely közjogi értelemben vett köteléket hozott létre a külhoni magyarság és a magyar állam között - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Szabadkán, ahol a kedvezménytörvény húsz évvel ezelőtti hatályba lépése alkalmából szerveztek konferenciát.

Ez egy szimbólum volt, amely azt mutatta, hogy „a külhoni magyar nemcsak érzelmileg, kulturálisan, történelmileg tartozik a magyar nemzethez, hanem valamilyen értelemben egy jogi kötődése is van, és ez már megteremtette a lehetőséget, hogy ehhez különböző kedvezményeket, támogatásformákat lehessen kapcsolni” – mondta a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt megfogalmazása szerint a magyar mindig is sajátos nemzet volt. „Mégpedig azért, mert egyfelől kultúrnemzet, amit a magyar nyelv, a magyar történelmi sorsközösség tudata, a csodálatos magyar kultúra közössége tart össze, másfelől viszont mindig is politikai nemzet volt, amit a magyar közjog, a magyar alkotmányosság vasabroncsa tart össze. Megjegyzem, a közjogi kötelék és a kultúrnemzetnek a kulturális köteléke egymást erősítve tartotta meg a nemzetet, hol ez, hol az az abroncs volt az, amelyik egybetartotta nemzetünk különböző részeit” – húzta alá.

A kedvezménytörvény mellett a résztvevők arról is beszéltek, hogy az április 3-i magyarországi és szerbiai parlamenti választások hasonlóan fontosak a nemzetpolitika irányvonalának folytatása szempontjából.

Semjén Zsolt rámutatott, hogy alig egy hónap múlva Magyarországon az emberek két erő közül választhatnak:

„Az egyik oldalon a keresztény nemzeti polgári értékrendet képviselő Fidesz-KDNP szövetség áll Orbán Viktor vezetésével, a másikon pedig a saját bevallásuk szerint is a kommunistáktól a fasisztákig terjedő konglomerátum Márki-Zay Péter vezetésével, de valójában Gyurcsány Ferenc irányítja az egész baloldalt”.

Hozzátette, hogy Gyurcsány Ferenc, aki 2004. december 5-én mindent megtett annak megakadályozására, hogy a külhoni magyarok magyar állampolgárságot kapjanak, továbbra is el akarja venni a szavazati jogot tőlük.

A miniszterelnök-helyettes rámutatott, hogy a Vajdaságban még ennél is nagyobb a tét, hiszen Szerbiában is választásokat tartanak egy hónap múlva. Véleménye szerint az a jó kapcsolat, illetve együttműködés, amely kialakult Orbán Viktor miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke között,

„jó Magyarországnak, jó Szerbiának, és különösen jó a Vajdaságnak”.

„Ezeknek a fejlesztéseknek a gyümölcsét elsősorban a vajdasági magyarság élvezheti, beleértve az állampolgárságot és a gazdaságfejlesztést, de az itteni szerbek is részesednek belőle, hiszen nő az infrastruktúra, munkalehetőség, ők is bekapcsolódnak ebbe a gazdasági fejlődésbe. Jó Magyarországnak, hiszen ez egyfajta gazdasági expanzió, és jó Szerbiának, hiszen idejönnek a befektetések” – részletezte.

(MTI)

A címlapképen Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a kedvezménytörvény hatályba lépésének és a Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH) Polgári Egyesület megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepi tanácskozáson Szabadkán, a városháza dísztermében 2022. március 4-én. Forrás: MTI/Molnár Edvárd

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre