Egészséges kisfiúnak adott életet egy Ukrajnából menekült kismama Budapesten

Egy Ukrajnából érkezett kismama a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján adott életet egészséges újszülöttjének március 1-jén este, terhességének 40. hetében. Az 56 centiméterrel és 3400 grammal született kisfiú a Matvij nevet kapta. A baba és édesanyja is jól van.

„Az édesanya február 25-én jelentkezett először a klinikán, néhány nappal az után, hogy megérkezett Magyarországra. A számított időpont környékén járt, terhessége a beszámolója szerint rendben, problémák nélkül zajlott. Akkor még jóslófájásai voltak. Megvizsgáltuk, és mivel őt és a magzatot is rendben találtuk, ezért elengedtük, és hétfőre visszahívtuk kontrollra. Aznap már megindult szüléssel, fájásokkal jelentkezett ismét nálunk” – mondta el dr. Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója. A professzor kiemelte:

a szülés időpontjában egy kárpátaljai származású, a klinikán gyakorlatot folytató szülésznő tudott anyanyelvén beszélni a kismamával.

Később a csecsemőosztályon egy másik, szintén Kárpátaljáról származó csecsemőgondozó segítette a kommunikációt, míg az adminisztratív ügyintézésben egy tolmács segített nekik telefonon keresztül.

„A helyzethez képest a kismama kifejezetten derűs állapotban van, nagyon elégedett a klinikán kapott ellátással. Mivel ő és a baba is egészséges, hamarosan elengedjük őket, amennyiben biztosítottnak látjuk a megfelelő elhelyezésüket” – mutatott rá az igazgató, hozzátéve: az édesanyának van egy nagyobb, 8 éves kislánya is, aki jelenleg a nagyszülőkkel Prágában tartózkodik.

Az elmúlt két napban a Semmelweis Egyetem klinikáin hat esetben láttak el ukrán állampolgárságú fekvő-, és tíz esetben járóbeteget.

Forrás: semmelweis.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre