Mobil nélkül is van élet

A Mobilmentes hét nem új kezdeményezés. A szervezők harmadik alkalommal rendezik meg, de talán még sosem volt ennyire aktuális, mint most. A járványhelyzet okozta túlzott online jelenlét: digitális oktatás, home office mára olyan formában alakította át a mindennapjainkat, hogy már a pszichológia nem eszközként, hanem digitális élettérként tekint az internetre.

A Mobilmentes hét segít kiszakadni ebből a virtuális élettérből, hogy újra megtanuljunk egymásra figyelni. Ehhez csatlakozott a VakVarjú étteremcsalád is azzal, hogy az akció keretein belül azok a családok, akik vállalják a mobilmentesen étkezést, a gyerekmenüre az étterem vendégei. Az érdeklődő szülőket pedig egy online kerekasztal beszélgetéssel is várják. Ebben felkért szakértők osztják meg egymással a véleményüket, tapasztalatukat arról, hogyan kell kezelni az új, digitális életteret.

A magyarok 75%-a evés közben is a telefonját nyomkodja

Addig, amíg valaki megtalálja az egészséges egyensúlyt a valós élmények átélése és a kütyük által szerzett kikapcsolódás öröme között, nincs semmi probléma. Ám a virtuális világ csalóka: észrevétlenül képes rabságba ejteni. Egy korábbi kutatás szerint a megkérdezettek 75 százaléka evés közben is a telefonját nyomkodja. Legyen szó akár ebédről, akár vacsoráról, még akkor is, ha társaságban van. Ezt a tényt erősítette meg Semsei Rudolf, a kampányt szervező VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa:

„Nagyon sok család jár hozzánk ebédelni, vacsorázni, és ahogy az éttermeinket járom, gyakran szembesülök azzal, hogy a szülők az egymással és a gyerekekkel való beszélgetés, törődés helyett a mobiljukba mélyednek. Jómagam négygyermekes apaként pontosan tudom, milyen fontos része a minőségi családi életnek a közös étkezés, ami nap mint nap lehetőséget ad, hogy kapcsolódjunk a szeretteinkhez. Azt vallom, ilyenkor vétek mobilozni, így hát nálunk otthon, az asztalnál nincs telefon. Ezért nem volt kérdéses anno, hogy csatlakozunk a mozgalomhoz, és örülnénk neki, ha minél több család részt venne benne”

– vázolja Semsei Rudolf.

A mobilunk ne legyen menekülőút!

Villányi Gergely pszichológiai tanácsadó, a kerekasztal beszélgetés egyik résztvevője arról beszélt, hogy a családi ebéd vagy a vacsora jellemzően egy közösségi élmény és esemény. Ilyenkor szó szerint össze vagyunk „zárva” egy asztal köré, így akár akarjuk, akár nem mindenképp együtt vagyunk. Felhívta rá a figyelmet: ha pedig amúgy is így van, akkor figyeljünk és reflektáljunk egymásra, a mobilunk ne legyen menekülőút. A nyílt párbeszédet segíti, hogy a közös étkezéseknek jóval kötetlenebb a hangulata. Hozzátette: olyan témáról is bátrabban tudunk szót ejteni, amiről egyébként nem.

A kisgyerekesek rémálma az asztalt rugdosó, türelmetlen gyerek. A szakember kitért arra is ha nem tudjuk lekötni a kicsik figyelmét, akkor se nyomjunk a kezükbe egy mobilt vagy táblagépet. Inkább azt tanácsolta, hogy vigyünk magunkkal pár színesceruzát — családbarát éttermekben ez alapból rendelkezésre áll — vagy a kicsi kedvenc mesekönyvét. Kezdetektől arra tanítsuk a gyermekeinket, hogy az étkezés egy örömteli és pozitív élmény, amihez nem kell további ingerközvetítő eszköz – fűzte a témához.

Miről szól a mozgalom és a Mobilmentes hét?

„Mint minden kezdeményezésnek, ennek is komoly célja van”

– mondta el a Mobil OFF, Élmény ON mozgalom egyik életrehívója, az okosON Egyesület elnöke.

Szántó Mónika hozzátette, hogy a mozgalommal négy éve azon dolgozik, hogy széles körben tudatosítsa a családokban, nemcsak a gyerekeknek, hanem nekünk, felnőtteknek is oda kell figyelnünk arra, hogy ne szippantson be minket teljesen az online tér. Különösen fontos üzenet ez manapság, amikor már szinte elképzelhetetlen, hogy függetlenedjünk a világhálótól. Az elnök azt tanácsolta, hogy legyünk okos használói az okos eszközeinknek, és tudatosan szabályozzuk azt, hogy például étkezés közben ne digitális „kütyükkel” próbáljuk lekötni a kicsiket. Ezen felül mi se a telefonunkat nyomogassuk, hanem egymás társaságában élvezzük az ételünket, ezáltal az életünket is.

Az akció részletei

A Mobilmentes hét keretében, február 28 és március 6-a között, azok a családok, akik vállalják, hogy a VakVarjú éttermekben az étkezés ideje alatt az asztal közepén található dobozba helyezik el kikapcsolt mobiltelefonjaikat, 14 év alatti gyermekeik részére ajándék a gyerekmenü. A részvétel alapfeltétele az előzetes asztalfoglalás, mely során a Mobilmentes hétre kell hivatkozni.

A Semsei házaspár a családi asztal körül tartja a jegyesoktatást

Iratkozzon fel hírlevelünkre