Így tarhál a Párbeszéd

Olvasónk küldte be azt a levelet, amelyet Szabó Tímea nevében kapott a Párbeszédtől. A levél tárgya lényegre törően fogalmaz: „szeretnék tőled 5000 Ft támogatást kérni”.

Nem szokatlan, hogy a pártok választások előtt felkeresik szimpatizánsaikat és kérik, ha tehetik, támogassák anyagilag is a kampányt, de az már nem mindennapi, hogy ez az igény mindössze bő egy hónappal a választások előtt fogalmazódik meg „finom utalással” a kívánt összegre. Ráadásul konkrét igény is felmerül: a támogatás „a mai napon” történjen meg.

Az még érdekesebb, hogy az adakozásra megadott link egy olyan oldalra visz tovább, ahol a lehetőségek között nem szerepel a párt egyszeri támogatása, kizárólag rendszeres, heti, havi, háromhavi, illetve évi utalásról van szó. Miután az adományhoz meg kell adni a bankkártyaadatokat, így feltételezhetően úgy működik a szavazó adományozása, mint mondjuk egy Netflix-előfizetés

rendszeresen szippantja le a megadott összeget a

állampolgár bankszámlájáról.

 

„Ha mindenki, aki ezt az emailt olvassa, küldene 5000 forintot, üzenetet küldhetnénk Orbánnak: az emberek változást akarnak. Számíthatunk a hozzájárulásodra?” – szól a levél.

Szerencsére üzenetet 5000 forint nélkül is lehet küldeni.

Mindenesetre úgy tűnik, fogyóban a Párbeszéd pénze, pótlást pedig ezek szerint nem kap sem Gyurcsánytól, sem Márki-Zaytól, így nem maradt más, mint a választóktól a lejmolás.

Míg a kormány azon igyekszik, hogy minél több pénzt juttasson vissza és spóroljon meg az embereknek és a családoknak, addig a Párbeszéd kampánya sok ezer forintba fog kerülni a szimpatizánsoknak.