Jobb helyzetben a családok

A családok 64 százaléka szerint jobbra fordult háztartásuk helyzete az elmúlt tizenkét évben - mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, ezt támasztják alá az objektív mutatók is. Kiszelly Zoltán azt mondta: 2010 előtt az akkori kormány a válságot megszorításokkal kezelte. A Nemzetközi Valutaalap „és más globalista nemzetközi szervezetek” tanácsai alapján a lakossággal fizettette meg a válság terheit. Kiemelte, 2010 után a kormány az ágazati különadókkal igazságosabb tehermegosztást valósított meg. A Századvég kutatására hivatkozva azt mondta, a válaszadók mintegy 46 százaléka szerint romlana az egzisztenciájuk, gazdasági helyzetük, ha az ellenzék jutna kormányra. Példaként említette, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje világpiaci árak szükségességéről beszél.

A Századvég számítása szerint jelenleg havonta egy átlag háztartás 22 ezer forintot fizet energiára, világpiaci ár esetén ez akár az ötszörösére, 110 ezer forintra is emelkedhetne. A többség azt mondja, hogy fizetős egészségügy, magasabb rezsiár esetén rosszabbul élne, mint most és nem javulna a helyzete – tette hozzá. Az elemző kiemelte, hogy a progresszív adó, amelyet a baloldal hirdet, valójában adóemelést jelent. Úgy fogalmazott: „az emberek kezdenek rájönni, hogy a Bajnai-Gyurcsány- korszak megszorításai térhetnek vissza a baloldal hatalomra kerülésével”. Kiszelly Zoltán közölte, a baloldalon hatpárti szivárványkoalícióról lehet beszélni, amelynek legerősebb tagja a DK, amely a Jobbikkal kötött szövetséget. Ezért lehet azt mondani, hogy Gyurcsány Ferenc politikája az irányadó – tette hozzá.

(MTI)

Címlapkép: Kiszelly Zoltán/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre