Az Orbán–Putyin „barátság” amerikai szemmel

A New York Times szerint Orbán egy „áruló kaméleon”, amiért a saját országa érdekeit tartja szem előtt. Múlt vasárnapi írásában Red Dreher ilyen erős ellenszélben próbálja megértetni az amerikai olvasókkal, miért jó a magyaroknak, ha olcsóbb gázhoz jutnak.

Az amerikai médiában – élen a liberális New York Timesszal – komoly kritikával illették Orbán Viktort, amiért múlt kedden egy baráti hangvételű tárgyaláson Magyarországnak olcsóbb és biztos gázellátást alkudott ki Oroszországban. Az amerikaiak – köztük sok konzervatív gondolkodású is – úgy gondolják, Orbán elárulta nyugati szövetségeseit azzal, hogy leült tárgyalni Putyinnal, és Ukrajnát megkerülve akarja az olcsóbb gázárakat biztositani az országnak.

Magyarországnak a saját gazdasági érdekeit kell szem előtt tartania

Rod Dreher vasárnapi, a The American Conservative oldalán közölt írásában Magyarország helyzetéről igyekszik felvilágosítani az olvasókat. Szerinte az európai országok, különösen Magyarország viszonyát Oroszországgal egy átlag amerikai nem értheti meg. Magyarország gázellátása 80 százalékban Oroszországból érkezik, Európa egészét tekintve pedig 40 százalékban függ a keleti nagyhatalomtól. Ráadásul a földrajzi közelség is nehezíti az elhatárolódást.

„Miközben ezt a cikket írom, itt, Budapesten este van, és hideg”, írja Dreher. „Orbán utazását és találkozását Putyinnal nevezhetjük komikusnak, de ugyanakkor hálával is tartozunk érte, tekintve, milyen hideg van odakint.”

Dreher szerint a magyar miniszterelnök felismerte, hogy a hidegháború véget ért, és a közép- és kelet-európai országoknak fenntartható viszonyt kell ápolniuk a keleti óriással. Hozzátette, nem gondolja, hogy Magyarországon – a 20. század történései után – bárki is nagy oroszbarát lenne, ugyanakkor politikai állásfoglalásokkal nem lehet befűteni.

Ezután tételesen leírta, ő, mint egy amerikai, aki sokat megfordult Budapesten, hogyan látja a magyar miniszterelnök álláspontját.

„Magyarország kis ország, szerencsétlen földrajzi adottságokkal. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos az ott élők számára a nemzeti szuverenitás”, írja. Szerinte a kultúra fontos tényező a magyarok számára, amit a nyugatiak nem tudnak megérteni. „Fogalmam sem volt erről, ameddig oda nem látogattam.”

Keleti nyitás: menekülés a vesztébe rohanó Nyugat elől

Úgy látja, a miniszterelnököt támogató magyarok azt nehezményezik, hogy az EU visszaél a hatalmával. Orbán azért ellenzi a bevándorlást és a genderideológia népszerűsitését az országban, mert ezeket Európa kulturális és demográfiai öngyilkosságának tekinti. Tapasztalatai alapján a magyarok nem akarják feláldozni a nemzeti egységet az Európai Unióért.

Orbán szerinte úgy látja, hogy Európa a saját vesztébe rohan, és ettől akarja megvédeni az országot. Emellett a Fidesz–KDNP-kormány erős kereszténypárti politikát folytat, Európa nyugati felén pedig egyre inkább eluralkodott a keresztényellenes hangulat. A szerző állítása szerint nem lepődne meg, ha Orbán – szerinte helyesen – úgy vélné, hogy az Európai civilizáció a kereszténység nélkül elpusztul.

A szerző egyetért a magyar miniszterelnökkel abban, hogy a genderideológia a civilizáció halálához vezet, és felteszi a kérdést: „Ha így nézzük, hosszú távon kire fogadnánk inkább, Oroszországra vagy az USA/EU-párosra? Kétségkívül Oroszország társadalma sem egészséges, de ezt a mérget nem vette be.”

Hozzáteszi, nem feltétlenül jósol nagyobb jövőt a jelenlegi Oroszországnak, mint Amerikának, de egy kelet-európai ország szempontjából teljesen logikus lépés a nyitás az oroszok felé. Már csak azért is, mert ha Oroszország újra bekebelezi Ukrajnát, Magyarországgal szomszédos lesz.

Két tűz között

Magyarország be van zárva két nagyhatalom közé, és bár nyugati értékeket képvisel, a Nyugat egyre jobban távolodik ezektől az értékektől. A szerző teljesen megérti, miért fontos a nyitás az oroszok felé, a kínaiakkal ápolt kapcsolatot viszont nem teljesen érti. Erre egy magyar barátja adott részben választ, akinek a családja annak idején megküzdött a kommunizmus nehézségeivel, most pedig az LMBTQ+ mozgalmak miatt került cégével nehéz helyzetbe. A férfi azt mondta: „Bármi elmondható a kínaiakról, de az biztos, hogy soha nem fogják rád erőltetni az LMBTQ+ ideológiát.”

Ráadásul a magyar miniszterelnök joggal aggódhat, hogy nem fog jobbra fordulni a helyzete, hiszen nyugatról folyamatosan érik a támadások, amiért nem hajlandó elfogadni a magyar társadalmat és a kultúrát meggyengítő előírásokat.

„Mindebből természetesen semmi nem jut el az amerikai médiába. De ez mégis így van, és tudni kell róla. Egyébként sem fűthetnek a magyar családok gyerekeknek rendezett Pride-felvonulásokkal, és nem védhető meg úgy egy ország azzal, ha behódol a woke-ideológiának.”

A szerző kiemeli: nem akar senkit meggyőzni arról, hogy Orbán nyitása Oroszország és Kína felé jó hír az amerikaiak számára, de fontos megérteni, hogy a magyarok szempontjából ez a logikus lépés.

Forrás: The American Conservative

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostor előtt 2019. október 30-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Iratkozzon fel hírlevelünkre