Bagdy Emőke nem hajol meg az új „irányzat” előtt

„Nekem ne próbálja meg azt a parancsot kiadni ez a fajta irányzat, hogy mindenáron a választott nem megerősítését szolgáljam” – mondta Bagdy Emőke klinikai szakpszchichológus a Hit Rádió Középpont című műsorában a Magyar Pszichológiai és Magyar Pszichiátriai Társaság néhány hete kiadott közleménye kapcsán, amely, hamar kiderült, tudományos alap nélkül ment szembe az új gyermekvédelmi törvénnyel.

A Magyar Pszichológiai és Magyar Pszichiátriai Társaság Fabebookon közzétett állásfoglalása élesen szembemegy a gyermekvédelmi törvénnyel, mondván, az mentálisan veszélyezteti a gyermekek egészségét. Később viszont az is kiderült, hogy a két társaság által kiadott dokumentum nem lett egyeztetve a vezetőség szélesebb körével, illetve a tagsággal, ezzel nagy vihart és ellentmodásokat kavarva a szakmában dolgozók között.

Bagdy Emőke a rádiónterjúban szégyennek nevezte, hogy olyan anyagot tettek közzé, amely nem lett egyetértéssel elfogadva, illetve véleménye szerint felül kell vizsgálni a dokumentum valóságtartalmát is.

A szakpszichológus kiemelte a nemiszerep-diszfória kérdését is, amely fogalmat kitágítva most már arról beszélnek, hogy néhány gyermek nem tud azonosulni a biológiai nemével. „Közben éppen a nemi azonosulásnak az identitásépítési folyamatában – serdülőkör, kora ifjúkor – egy olyan árnyalatos, finom folyamat zajlik, amiben mindenfajta próbálkozás, tapasztalatszerzés megnyilvánulhat, ami kiegyenlítődik, és végül a többség a biológiai nemével azonosul, heteroszexuális útra talál. Aki nem oda talál, azt tisztelettel elfogadjuk. Az az ő magánügye” – mondta Bagdy Emőke.

Véleménye szerint ez a fogalom azért veszélyes, mert érzékenyítés címen kapják a gyermekek azt az információt, hogy minden változtatható, így mindenki kipróbálhatja magát így is és úgy is.

„Elkötelezett hivatásgyakorló pszichológusként mondom, hogy nekem ne próbálja meg azt a parancsot kiadni ez a fajta irányzat, hogy mindenáron a választott nem megerősítését szolgáljam, hanem hadd maradjak abban az útban, amire fel vagyunk készülve, és amit szolgáltam egész életemben. És nem egy konstruált valóságot fogok beletömni a páciens fejébe, hanem abban segítem, hogy felismerje a valódi identitását. Úgy gondolom, hogy akik emberi kapcsolatokat gondozunk, ezen az állásponton vagyunk” – zárta gondolatait Bagdy Emőke, utalva arra, hogy sokan a nemiszerep-diszfóriájában, a gyermekek elbizonytalanodása esetén a negatívot erősítik meg, és sokan értelmetlen műtétbe hajszolják a pácienseket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre