Egyre több sebből vérzik a pszichiáterek és pszichológusok „állásfoglalása”

A Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság közös állásfoglalást adott ki a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban, amelyben arra hivatkoznak, hogy az új törvény veszélyes a gyermekek mentális egészségére.

A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) egyik alapító tagja, Bánki M. Csaba professzor szerint azonban a törvénnyel kapcsolatos állásfoglalás meg sem kísérli valódi, tudományosan megalapozott dolgozat látszatát kelteni. A dokumentum állítólag nem csak a tagokkal, de még a tágabb vezetőséggel sem lett megvitatva egyik társaság esetében sem.

„A szakma felforrt, számos kolléga nem érti, hogy miért kellett a felnőtt pszichiátriai társaságnak ebbe az ügybe bevonódnia a Magyar Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Társaság helyett, hiszen az állásfoglalás konklúziója gyerekekre vonatkozott.

Ennek ellenére sokan nem merik a véleményüket nyilvánosan felvállalni, mert látják a nyugati eseteket, amikor orvosokat fenyegetnek, ha nem a politikailag korrekt terápiát alkalmazták” – mondta a Heteknek Frecska Ede pszichiáter szakorvos, az MPT leköszönt vezetőségi tagja.

Bánki M. Csaba szerint az is elfogadhatatlan, hogy a megjelent dokumentumon nem az azt támogatók nevei, hanem a társaságok egészei lettek feltüntetve, holott ő maga is – és elmondása szerint ezzel a legtöbben így voltak – csak véletlenül talált rá a megjelent dokumentumra.

Hal Melinda klinikai szakpszichológus, a Mathias Corvinus Collegium műhelyvezetője, a Magyar Pszichiátriai Társaság tagja sem tudott széles körű egyeztetésről az anyag kapcsán, számára az is furcsa volt, hogy miért éppen a választási időszakban jelentették meg ezt az „álláspontot”, miután a gyermekvédelmi törvény módosítása már több mint fél éve megtörtént.

Reagált az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja is, amint írják: „A genderelmélet több állítása a nemek nonbinaritásáról, a biológiai alapok jelentőségének relativizálása a nemi identitás esetében, a szexuális orientáció tekintetében pedig annak túlhangsúlyozása egyelőre nem tekinthető tudományosan megalapozottnak, és önmagában nagyon sok logikai ellentmondással terhelt.

Ebből kifolyólag nem támogatjuk ezeknek a vitatott állításoknak a szexuális nevelésbe való integrálását, amiről valójában a vita szól.”

A teljes cikk itt olvasható.