Azbej Tristan Nagymaroson mutatta be a Hungary Helps Programot

Rétvári Bence parlamenti államtitkár meghívására Nagymarosra látogatott kedden Azbej Tristan. A Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár a helyi művelődései házban arról beszélt: a keresztény kultúra és az üldözött keresztények védelméért tenni kell és azzal együtt a migrációt meg kell állítani.

Öt éve a keresztényüldözés szolgálatában

A nagymarosi művelődési házban, Azbej Tristan előadása előtt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta: Magyarország kormánya volt az első, amely – a Hungary Helps programon keresztül – ki merte mondani, hogy támogatni kell az üldözött keresztényeket, a segítséget pedig oda kell vinni, ahol szükség mutatkozik erre. Az államtikár az iraki Erbílben szerzett tapasztalataira hivatkozva beszélt arról is: a helyi keresztények kérése a szülőföldre való visszajutás, az iskolák, kórházak és lakóházak építése volt. Köszöntő beszédének végén kiemelte:

Hazánk gazdagabb országokat megszégyenítő módon segített.

Azbej Tristan, a Hungary Helps Program vezetője felidézte, hogy a magyar kormány öt éve segíti az üldözött keresztényeket. Kiemelte: míg tőlünk keletre humanitárius válság van, addig nyugaton identitásválság. Míg keleten felrobbantják a templomokat, addig nyugaton érdeklődés hiányában bezárják őket. Ezzel szemben hazánkban 3000 templomot újítottak fel és közel 200 újat építettek az elmúlt 12 évben – jegyezte meg, hozzátéve: nem véletlen, hogy az ország „Brüsszel és csatlósainak” támadása alatt áll.

Meglátása szerint a liberális oldal elmúlt években folytatott migrációs politikája is nagymértékben hozzájárult a nyugaton kialakult keresztényellenességhez. A nyitott társadalmak és határok jegyében beengedett muzulmán közösségek többsége – még ha békés szándékkal is érkezett – nem hajlandó beilleszkedni. Saját zónáikat kialakítva, saját törvényeik szerint élik tovább életüket, táptalajt biztosítva ezzel a szélsőséges irányzatok kialakulásának Európában.

A Hungary Helps Program vezetője hangsúlyozta: ha van valami, ami a keresztény értékek védelménél is fontosabb, akkor az a keresztény emberi életek védelme.

Elmondta: felmérések szerint ma 360 millió ember szenved el hátrányos megkülönböztetést vallása miatt, ami ellen sem az ENSZ, sem más erre hivatott szervezetek nem tesznek semmit.

Minden nap 16 keresztény embert gyilkolnak meg a világban – figyelmeztetett.

A Hungary Helps program céljairól szólva Azbej Tristan kiemelte, hogy három fontos dolgot kell megmenteni: az üldözött keresztények életét, az életük színterét, és ha a nyomorba taszították őket, akkor a megélhetésüket. Ezért juttatnak el gyorssegélyeket, építenek és újítanak fel templomokat, iskolákat, kórházakat és lakóépületeket. Ezzel a segítséggel a szülőföldön maradás jövőképét teremtik meg.

Több mint kétszáz helyen, több mint félmillió olyan ember van, aki a mi segítségünkkel választotta az otthon maradást

– emelte ki az államtitkár.

Azbej Tristan a Hungary Helps nagy sikernek örvendő ösztöndíjprogramját is ismertette a hallgatósággal. Mint mondta, ebben a szenvedő közösségben élő keresztény fiatalok lehetőséget kapnak az ösztöndíj révén arra, hogy magyarországi egyetemeken gyarapítsák tudásukat. Hozzátette: eddig több száz önkéntes segítőt s eljuttattak olyan közösségekhez, ahol szükség volt, van a munkájukra.

Előadása végén az államtitkár kiemelte: a biztató szavak mellett sajnos sokan támadják is a programot – legfőképpen azok a liberális, kereszténység- és egyházellenes politikusok, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy a keresztényüldözésnek a tényét le tudják tagadni.

Minden eddiginél durvább a keresztényellenes gyűlölet és erőszak

Azbej Tristan: fél évtized alatt félmillió embernek segített a Hungary Helps program

Iratkozzon fel hírlevelünkre