Párbeszédhullám indult Kelet és Nyugat között

Jelentős párbeszédhullám indult a nyugati szövetségesek és Oroszország vezetői között a feszültségek csillapítása érdekében, a magyar kormány célja ennek a folyamatnak az erősítése - közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Moszkvában.

A tárcavezető másfél órás megbeszélést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amelyet követően kiemelte, hogy az utóbbi időszakban rendkívül súlyos feszültség alakult ki a közép-kelet-európai térségben, ami határozottan ellentétes Magyarország nemzetbiztonsági érdekeivel. Ennek csillapítása pedig kizárólag párbeszéd útján lehetséges a szembenálló felek között, a diplomáciai eszköztár minden elemének felhasználásával.

„Mi is ezért jöttünk, ezért vagyunk itt Moszkvában, hogy ezt a párbeszédet erősítsük”

– fogalmazott.

Szijjártó Péter jó hírnek nevezte, hogy komoly egyeztetések kezdődtek a nyugati szövetségesek és Oroszország vezetői között. Emmanuel Macron francia államfő például az utóbbi napokban kétszer is beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, míg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a nap folyamán amerikai kollégájával, Antony Blinkennel fog tárgyalni. Emellett egyeztetés alatt van egy telefonhívás Vlagyimir Putyin és Boris Johnson brit kormányfő között és hamarosan brit miniszteri delegáció is érkezhet Moszkvába – sorolta.

„A párbeszédhullám reményt ad arra, hogy ezt a feszültséget lehet csökkenteni, ami teljes mértékben megegyezik a mi nemzetbiztonsági érdekeinkkel is. Hiszen emlékeztessük magunkat arra, hogy amikor csak konfliktus volt Kelet és Nyugat között, azon mi, közép-európaiak mindig rajta vesztettünk”

– húzta alá.

A miniszter ezután hangsúlyozta, hogy a tavalyi volt a magyar-orosz kétoldalú együttműködés legjobb éve és a mostani tárgyalások alapján világos, hogy Oroszország is készen áll a folytatásra, minthogy ebből mindkét fél kölcsönös profitál. Tájékoztatása szerint a keddi találkozón hétpontos közös akciótervet fogadtak el. Ebben egyebek mellett élelmiszeripari, energetikai, űrkutatási, valamint egészségügyi együttműködési kérdések is szerepelnek.

„Az európai kontinens és a világ az elkövetkezendő időszakban is egészségügyi és energiaellátási kihívásokkal fog szembenézni, ez egészen világos. Az elmúlt évben a magyar-orosz együttműködés sokat segített abban, hogy mind az egészségügyi, mind az energiaellátási válságokra jó válaszokat tudtunk adni, és ez az együttműködés a jövőben is Magyarország érdekét fogja szolgálni”

– jelentette ki.

(MTI)

Címlapkép: Szijjártó Péter/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre