„Nem, nem a mama vagyok, hanem Ferenc pápa!”

Telefonszámuk megadásával írt levelet Ferenc pápának egy házaspár Olaszországból. Néhány nap múlva különleges hang szólalt meg a készülékben.

Az Aleteia.org beszámolója szerint az olasz Caterina telefonja január 23-án szólalt meg, ám a privát szám láttán először nem akarta fogadni a hívást. Az édesanya szerencsére gyorsan meggondolta magát.

Vonalban a pápa

„Halló, Ferenc pápa vagyok” – hangzott a vonal végén. Caterina meglepetésében a közismert olasz „Mamma mia!” (Ó, anyám!) felkiáltással reagált, mire a katolikus egyházfő viccesen azt válaszolta, hogy: „Nem, nem a mama vagyok, hanem Ferenc pápa”.

Az édesanyának rögtön eszébe jutott, hogy férjével pár nappal korábban küldtek levelet az egyházfőnek – írja a katolikus portál az olasz Avvenire.it publikációjára hivatkozva.

Napokkal a telefonhívás előtt mesélte nekik a család néhány barátja, hogy találkozni fognak a pápával. Javasolták, hogy Caterináék írjanak a Szentatyának, meséljék el családjuk történetét, s ők majd átadják neki a levelet. 

Caterina fogadott lánya, Giorgia nevében írt rövid történetet arról, hogyan éli meg mindennapjait hiányosságaival.
„Nem járok, nem beszélek, a szememmel kommunikálok. Van egy hallásjavító implantátumom, aminek köszönhetően hallhatom a szeretteim és barátaim hangját, és a zenét, amiért rajongok. Tavaly elmozdult a csípőm, ami miatt megműtöttek. Sokat szenvedtem, de hála Istennek, már jobban vagyok.” – írta a kislány nevében az édesanya.

A levél többi részében Caterina két biológiai gyermekéről és másik nevelt fiáról, a 26 éves autista Marcelről is mesélt. Mellékelt egy fényképet, amelyen Giorgia és Marcel a tévében nézi Ferenc pápa Angelusát (Úrangyala imádság), és megadta mobiltelefonszámukat is.
Az édesanya az olasz nyelvű lapnak elmondta, nem számított arra, hogy a pápa valóban felhívja őket, ráadásul mindössze két nappal azután, hogy barátaik átadták neki levelüket.

A pápa a bemutatkozás után Giorgia és Marcel felől érdeklődött. „Olyan volt, mintha egy baráttal beszélgetnék” – mondta az olasz édesanya.

Mint a beszámolóból kiderült, Caterina és férje, Bruno vezető szerepet vállalt a „Vigyél haza” projektben, melyben családokat készítenek fel a születésükkor elhagyott gyerekek befogadására. A házaspár 2003 óta tizenöt kiskorú előtt nyitotta meg otthonát.

Az egyházfő a beszélgetés végén így búcsúzott az édesanyától:

„Köszönöm, amit ezekért a gyerekekért teszel.”

Címlapképen: Ferenc pápa. Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia

Iratkozzon fel hírlevelünkre