Végre a magyar mozikban is bemutatják az életvédő filmet

Korunk egyik legvitatottabb kérdését, az abortuszt mutatja be kendőzetlenül a 2019-es filmdráma, amely Unplanned (Nem tervezett) címmel került a mozikba, és amely most végre a magyar nézőközönség előtt is látható Váratlan élet címmel. A film megtörtént eseményeket feldolgozva mutatja be egy nő bámulatos változásának történetét.

A Váratlan élet (Unplanned) eredeti címe utal az amerikai abortuszóriás, a Planned Parenthood (egyszerűen fordítva: tervezett szülőség) nevére, amely az abortuszt mint a családtervezés egyik formáját népszerűsíti és űzi szerte Amerikában. A cégóriás neve mára összefonódott azzal az élénk vitával, amely az abortusz körül bontakozik ki a tengerentúlon, és amely mára egyre komolyabb etikai kérdéseket vet föl a gyermekek korai szexuális életre nevelésével, szülői beleegyezés nélküli abortusz népszerűsítésével vagy éppen az abortált magzatok szerveivel való kereskedéssel kapcsolatban.

Ennek a birodalomnak, az őt kiszolgáló gépezetnek volt a része a film főszereplője, Abby Johnson, aki valós, élő személy. Az ő életéről, „pálfordulásáról” szól ez az alkotás, amelyet most a magyar közönség is az anyanyelvén láthat.

Abby világéletében a bajba jutott nőkön szeretett volna segíteni. A Planned Parenthood legfiatalabb igazgatójaként 22 000 abortuszban segédkezett és számtalan nőnek adott tanácsot. Szenvedélye volt a nők választáshoz való joga, így válhatott az abortuszóriás szóvivőjévé, amin keresztül harcosan kiállt a szívügyét érintő törvények megalkotásában is.

Mindaddig, míg egy nap valami olyat látott, ami mindent megváltoztatott. Látta, mi is történik a színfalak mögött. És onnantól kezdve többé nem tudott hinni abban, ami mellett eddig kardoskodott. Abby Johnson beállt az addig ellenségeiként számontartott 40 Nap az Életért soraiba, és az egyik legmeghatározóbb életpárti felszólaló lett Amerikában. 

A magyar változathoz olyan neves hazai színészek adják hangjukat, mint Czető Zsanett, Zakariás Éva, Zámbori Soma és Czető Roland. A film magyar nyelvű bemutatójáról így nyilatkozott a Képmás magazinban Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központ igazgatója, akit nemrég Esélyt az Életre díjjal tüntettek ki: „A film magyar változatának elkészítését nagy eredménynek tekintem a munkámban. Nem tudom, hogy a megtekintését követően hányan választják majd az életet, hányan másítják meg a döntésüket, mert nem lesz erről statisztika, de abban biztos vagyok, hogy ez a film hozzájárul ahhoz, hogy az emberek fejében tiszta legyen: az emberi élet a fogantatás pillanatában kezdődik, és az abortusz nem szolgálja a nők jóllétét.”

A filmet 2022. február 7-én, este 18 órakor mutatják be a Corvin Moziban. A részvétel regisztrációhoz kötött, itt lehet jelentkezni.

A filmbemutatót követően rövid kerekasztal-beszélgetés lesz a hazai életvédelem neves szereplőivel: ott lesz Keresztes Ilona, a Fiatalok az Élet Szolgálatában közösség vezetője, korábban a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorának vezető szerkesztője, Olaj Anett, az Abortusz.hu oldal szerkesztője, valamint Zámbori Soma színész, a magyar szinkronmunkák legfőbb segítője is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre