Milliókat sértegetett Márki-Zay Péter az elmúlt hónapokban

A képviseleti demokrácia egyik legfontosabb alapelvét, az emberek tiszteletét sérti meg nap mint nap az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. A választópolgárok stílustalan szidalmazása miatt népszerűsége folyamatosan és gyorsan csökkent az elmúlt hónapokban.

„Aberrált”, „tudatlan”, „ostoba”, „áruló” és „fogyatékos” – ezekkel a szavakkal sértegette Márki-Zay Péter emberek millióit az elmúlt hónapokban, és lassan már nem marad olyan társadalmi csoport, amelyet ne bántott volna meg – hívta fel a figyelmet Deák Dániel legújabb videójában. A XXI. Század Intézet munkatársa kommunikációs ámokfutásnak nevezte Márki-Zay kijelentéseit, és láthatóan az sem segít, hogy – a kínos helyzetet felismerve – a baloldal újságírókat tett mellé, mondván, azok majd visszafogják.

Népszerűség-csökkentést mutatnak az elemzések

A XXI. Század Intézet elemzője rámutatott, hogy egy a miniszterelnök-jelölt számára készített és kiszivárgott belső elemzés szerint értékelhetetlen a baloldal kampánya. Egyre többen gondolják, hogy Márki-Zay nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A Fidesz legyőzhetőségébe vetett hit csökkenését mutatják a közelmúltban végzett közvélemény-kutatások is. A Századvég felmérése szerint a miniszterelnök-jelölt népszerűsége kilenc százalékot esett tavaly október óta. Decemberről januárra pedig 56-ról 59 százalékra nőtt a Márki-Zayról negatív véleményt megfogalmazók aránya.

Hasonló eredményről számolt be a DK-közeli IDEA Intézet is. Mint írták: a Fidesz minden vizsgált választói csoportban előnyre tett szert az egyesült baloldal előtt.

A kiábrándultság okai

Deák Dániel szerint ennek egyik oka, hogy a politikus lábbal tiporja a választók tiszteletének elvét, sértegeti őket. A rezsicsökkentést támogatókat például „sötétben tartott, trágyával etetett gombákhoz” hasonlította, beszélt „ostoba szavazókról”, de nevezte már „népbutításnak” is az intézkedést.

A sértegetéseket nem úszták meg a vidékiek sem. Márki-Zay ugyanis úgy véli, a vidéki fideszesek „egy keresztrejtvényt nem tudnának megfejteni”. „Migránsszámlálós” kampányára pedig azért van szükség, mert a pesti liberálisok érzékenységének figyelembevétele mellett szükség van, hogy „felvilágosítsák a falusi, egyszerű, tudatlan embereket is arról, hogy ki hozza be a migránsokat”.

Méltatlan kijelentéseinek céltáblái voltak már különféle kisebbségi csoportok is – emlékeztetett Deák Dániel. Erre mutatott példát Márki-Zay, amikor Orbán Viktor melegházasságban élő homofób zsidó tanácsadójaként” célzott a több éve elhunyt Arthur J. Finkelsteinre. S ennél is mélyebbre süllyedt, amikor arról beszélt, hogy számontartja, hány zsidó és homoszexuális van a Fideszben. Kijelentései után többen elhatárolódtak tőle az ellenzéki oldalon – fűzte hozzá az elemző.

Nem úszták meg a gyalázkodást és a támadást az idősek sem. A koronavírus megtizedelte időskorú lakosságra választási győzelmének egyik eszközeként tekintett. 2020-ban pedig „böszmeségnek” nevezte a 13. havi nyugdíjat. Mint fogalmazott: „amikor a munkahelyek elvesznek, akkor a nyugdíjasoknak adok pluszjuttatást? Ez körülbelül akkora böszmeség volt, mint ötezres stadiont építeni Felcsúton.”

Múlt vasárnapi videójában a fogyatékossággal élőket sértette meg. A „fogyatékos” szót pejoratív értelemben használva beszélt „fogyatékos fideszes propagandistákról”. Nagy felháborodást keltett kijelentései után több érdekvédelmi és fogyatékkal élőket segítő szervezet szólította fel bocsánatkérésre az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét.

A fideszes szavazók, a rezsicsökkentést támogatók, a kisebbségi csoportok, nyugdíjasok és fogyatékossággal élők mellett saját politikai táborát is rendszeresen becsmérli Márki-Zay – hívja fel a figyelmet Deák Dániel. Szinte felsorolni is lehetetlen, hogy hányszor használta az „áruló” jelzőt már saját politikai társaival kapcsolatban.

A baloldal közös miniszterelnök-jelöltje nem szeret elnézést sem kérni. Sőt, szembesítés esetén inkább ismét sérteget. Így például, mikor a „sötétben tartott, trágyával etetett gombák” kijelentésével kapcsolatban kérdezték, azt válaszolta: csak a legostobább Fidesz-szavazók vehették magukra”. Máshol úgy reagált: azok csak az „aberrált fideszesek fantáziaszüleményei”. A fogyatékossággal élőket gyalázó szavai után pedig csak a nyomában kialakult hatalmas felháborodás és a rá nehezedő nyomás miatt kért elnézést.

Címlapkép: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre