Nők elleni erőszak az abortuszhoz való jog „megsértése” – jelentette ki Jourová

A szexuális és reproduktív jogok megsértése emberi jogi jogsértésnek, és a nők elleni erőszaknak minősül - jelentette ki Vera Jourová az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa csütörtökön Strasbourgban, az uniós parlament (EP) plenáris ülésén.

A szexuális és reproduktív jogokról szóló vita keretében a biztos kifejtette: ezen jogok szűkítése visszaveti a nemek közötti egyenlőségért folytatott harcot. Kiemelte, hogy nem csak az abortuszhoz való jogról van szó, hanem a diszkriminációtól mentes, a szexuális egészséggel kapcsolatos oktatáshoz történő hozzáférésről is.

Az EP tavaly nyáron elfogadott állásfoglalására hivatkozva kijelentette: ezek a jogok az általános egészségügyi jogokhoz kapcsolódnak, és minden tagállam feladata, hogy magas szintű egészségügyi szolgáltatásokat nyújtson. Aláhúzta azonban, hogy az egészségügy területén az EU csak kiegészítő kompetenciákkal rendelkezik, teljes hatáskörük a tagállamoknak van.

Clément Beaune Franciaország európai ügyekért felelős államtitkára, a Tanács soros francia elnökségének nevében, felhívta a figyelmet: az uniós tagállamoknak támogatniuk kell azokat a civil szervezeteket, amelyek a nők szexuális és reproduktív jogait mozdítják elő. Véleménye szerint

egy uniós tagállam az Emberi Jogok Európai Egyezménye szerint jár el, ha engedélyezi a hozzáférést a terhességmegszakításhoz.

Emmanuel Macron francia elnök keddi uniós parlamenti kijelentésére reagálva – miszerint az abortuszhoz való jogot be kell emelni az Európai Unió Alapjogi Chartájába – Beaune azt mondta, a vitát erről mielőbb, még a francia elnökség idején meg kell nyitni.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre