Orvosok bírálják a NOB-ajánlásokat a transzneműek ügyében

K_EPA20190218209.jpg

Sportorvosok és tudósok egy jelentős csoportja bírálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) a transznemű sportolókkal kapcsolatos politikája miatt, amellyel a szakemberek szerint figyelmen kívül hagyja a tudományos szempontokat, és csak a befogadásra összpontosít - adott hírt a dokumentumba foglalt kritikáról az insidethegames.biz.

A portál szerint a sportorvosok nemzetközi és európai szövetségeihez köthető tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a NOB irányelvei tisztességtelen versenyhez vezethetnek a női sportban.

Azzal érvelnek, hogy a NOB álláspontja, amely szerint nem szabad feltételezni a teljesítményelőnyt, éles ellentétben áll a 2015-ös NOB-konszenzus eredményével, a tudományos bizonyítékokkal és számos sportorvosi szövetség, bizottság értékelésével.

A NOB tavaly novemberben frissítette a transznemű sportolók olimpiai részvételére vonatkozó, követendő ajánlásrendszerét, amelyet a februári, pekingi téli olimpiai játékok után kell végrehajtani. Ez – a kérdésben született dokumentumot aláíró 38 szakértő és tudós, köztük a NOB orvosi és tudományos bizottságának két tagja szerint – eltávolodást jelent a 2015-ös konszenzusos nyilatkozattól.

Az eddig alkalmazott egyenszabály szerint a női kategóriában versenyezni kívánó transznemű sportolóknak legalább 12 hónapra 10 nanomol/liter alá kell csökkenteniük tesztoszteronszintjüket

– emlékeztetett a portál.

A téma orvostudományi körökben is az után erősödött vitakérdéssé, hogy az olimpiák történetében első transzneműként a tokiói nyári játékokon rajthoz állhatott egy új-zélandi súlyemelő, aki a nők között indult. Az évekkel korábban férfiként versenyző Laurel Hubbard végül is nem szolgáltatott érvet egyik oldalnak sem a versenyelőnyök tekintetében, mivel egyetlen kísérlete sem volt eredményes, és a kiesés sorsára jutott a 87 kiló felettiek kategóriájában.

(MTI)

Kiemelt képünkön Caster Semenya kétszeres olimpiai bajnok dél-afrikai középtávfutó meghallgatására érkezik a nemzetközi Sportdöntőbíróságra (CAS) a svájci Lausanne-ban 2019. február 18-án. Ezen a napon megkezdődött Semenya fellebbezési ügyének tárgyalása a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség, az IAAF 2018 novemberében életbe lépett, rá vonatkozó szabályozása ellen. Az IAAF-döntés értelmében a túl magas tesztoszteronszinttel rendelkező női középtávfutók – 400 és egy mérföld közötti távokon – csak akkor indulhatnak el nemzetközi versenyeken, ha gyógyszerekkel csökkentik annak mértékét a szervezetükben. Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ezért szervezetében a férfihormonok aktivitása a normál mértéken felüli, ennek egyik tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Eredeti forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron

Iratkozzon fel hírlevelünkre!