Kirúgták az edzőt, mert imádkozott

Január 14-én az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága bejelentette, hogy meghallgatást tartanak Joe Kennedy amerikai futball edző ügyében. Kennedy 2016-ban perelte be a Bremerton iskolakerületet, ahol korábban edzőként dolgozott. A férfit 2015-ben azért bocsátották el állásából, mert a mérkőzések végén a félpálya vonalánál letérdelt és imádkozott.

2016 óta az ügyet több szinten is tárgyalták.  A fellebviteli bíróság a tankerületnek adott igazat, mivel a férfi a gyerekek és a nézők szeme láttára gyakorolta a hitét. Az ítélet után Kennedy folytatta a pereskedést arra hivatkozva, hogy a szabad vallásgyakorláshoz való jogától fosztották meg.

„Egyetlen tanárt vagy edzőt sem szabadna elbocsátani azért, mert közterületen a vallását gyakorolja”

– nyilatkozta Kelly Shackelford a First Liberty Ügyvédi Iroda vezérigazgatója, akik Kennedy-t képviselik. „Azzal, hogy a legfelsőbb bíróság foglalkozik az üggyel, védik az amerikaiak szabad vallásgyakorláshoz való jogát. Beleértve azt is, hogy közterületen imádkozzanak, anélkül, hogy tartaniuk kelljen a következményektől”.

Korábban 2019-ben a legfelsőbb bíróság elutasította Kennedy fellebbezését, visszaküldve az ügyet egy alsóbb bírósághoz, ahol 2020-ban ismét Kennedy ellen döntöttek. Tavaly márciusban pedig a kilencedik körzeti bíróság is kimondta, hogy jogosan bocsátották el a férfit, amiért a mérkőzések után a pályán imádkozott.

„Hat év távol a futballpályától rengeteg idő” – mondta Kennedy.

„Hihetetlenül hálás vagyok, amiért a Legfelsőbb Bíróság hajlandó meghallgatni az ügyemet. Imádkozom azért, hogy hamarosan visszatérhessek edzőként a pálya szélére, és újra azt csinálhassam, amit szeretek”.

A First Liberty Ügyvédi Iroda információi szerint a Legfelsőbb Bíróságon már négy bíró is hajlandó tárgyalni az ügyet, valamint számos politikus és sportoló – köztük a korábbi alelnök, Mike Pence – támogatását fejezte ki Kennedy felé, és kérvényezték ügyének újratárgyalását.

Az ügyről korábban a Vasarnap.hu-n is írtunk. A cikk itt olvasható:

Kirúgták az állásából, mert a pályán imádkozott

Forrás: Christianpost.com

Kiemelt képünkön egy amerikai futballista fiú látható. Forrás: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre