Tovább nőtt a baloldallal szembeni bizalmatlanság

Tovább nőtt a baloldallal szembeni bizalmatlanság; Márki-Zay Péternek, a baloldal miniszterelnök-jelöltjének utóbbi időben tett kijelentései megjelennek a kutatásokban is - mondta a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szombaton az M1 aktuális csatornán.

Bizalom a jövőben

A Századvég felmérésének eredményét ismertetve Kiszelly Zoltán közölte: a válaszadók többsége attól tart, hogy romlana a helyzete, ha a baloldalra szavazna. Csökkentenék például a családtámogatásokat, vagy emelkednének az energiaárak. Az adatok azt mutatják, hogy utóbbi időszakban az emberek elkezdtek bízni a jövőben. A hiteleket pedig a jelenlegi konstrukciók mellett vették fel, bízva a családtámogatási rendszerben – jelezte a politológus.

Kiszelly Zoltán kifejtette: a baloldal azt ígéri, hogy igazságosabbá teszi a családtámogatásokat. A 2010 előtti gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a szegényekre való hivatkozással a középosztályt sarcolják meg. Így a középosztály lecsúszik, miközben a szegények helyzete nem javul érdemben. Hozzátette: a családtámogatási rendszer átgondolt, az embereket „hidegzuhanyként” érheti, ha megint elveszik ezeket a támogatásokat.

Kiszelly Zoltán rámutatott: baloldali közgazdászok szerint a mostani intézkedések fenntarthatatlanok, de nem teszik hozzá, hogy ezek az intézkedések egy átfogó csomag részei. A kormány nem a munkát adóztatja, hanem a fogyasztást, és a teljesítmény támogatja; ez egy átgondolt rendszer, ezért fenntarthatók ezek az intézkedések. A jelenlegi kormánypártok támogatottsága átlagon felüli a legszegényebb társadalmi csoportokban, mert ők azt látják, hogy valódi kitörést jelent az oktatásra és a munkára épülő politika, amit a kormány folytat – mondta a politológus.

A baloldal üzletként tekint az egészségügyre

Az ellenzék mindig az ellenkezőjét képviseli annak, amit a kormány tesz, tekintet nélkül arra, hogy mi szolgálja az emberek érdekeit. Ezt már a Nézőpont Intézet elemzője mondta vasárnap, az M1 aktuális csatornán nyilatkozva. Rotyis Bálint hangsúlyozta, a „baloldal vezető politikusa, Gyurcsány Ferenc nem vizsgálta felül 2010 előtti politikáját”. Így nincs ok feltételezni, hogy hatalomra kerülése esetén az újra ne az adóemelésekről, „újabb sarcokról”, az állami szféra visszaszorításáról és a piaci szféra megerősítéséről szólna. Kiemelte, Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének korábbi mondatai alapján a baloldal nem ért egyet a rezsicsökkentés intézményével. A baloldal üzletként tekint továbbá az egészségügyre, ami egyértelműen árnövekedéshez, az állami biztonság visszaszorításához vezetne. Egy felelős ellenzéktől a kritikák mellett elvárható lenne, hogy amit tesz, azt “okosan tegye” – fogalmazott Rotyis Bálint, aláhúzva, hogy az ellenzék ezzel szemben mindig csak az ellenkezőjét képviseli annak, amit a kormány képvisel.

A Nézőpont Intézet elemzője példaként említette erre a rezsicsökkentés, valamint az üzemanyagok és az alapvető élelmiszerek árstopjának bevezetését. Azt mondta, az ellenzék nem mérlegelte, hogy milliók járnak jól ezekkel az intézkedésekkel, hanem csak mindenképpen ellent akartak mondani az Orbán-kormánynak. Ebben pedig van egy verseny az ellenzéken belül: minden párt próbálja minél erősebben kritizálni a kabinet döntéseit, miközben nem veszik figyelembe, hogy számos kormányzati intézkedés a baloldali szavazók tetszését is elnyerte – vélekedett Rotyis Bálint. Az elemző szerint a rezsicsökkentés mellett ilyen lépések voltak például a kormány családtámogatási intézkedései is. Kiemelte, a Fidesz azért is vezetheti már több mint egy évtizede a pártok versenyét, mert ha a kormánypártok látnak egy problémát – legyen az akár nemzetközi méretű -, mindig megpróbáltak az emberek érdekeit szolgáló választ találni. Rotyis Bálint példaként hozta az alapvető élelmiszerek árának maximálását, hozzátéve, hogy az kifejezetten előnyös a szegények számára.

(Forrás: MTI)

Kiemelt kép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre