Soltész: a kormány idén is támogatja az egyházi közösségek programjait

Magyarország és a Kárpát-medence 835 településének 1323 egyházi közössége szervezhet programokat több mint 490 millió forintos kormányzati támogatással az idén - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton, Pécsen.

Megújult a Pálos templom és kolostor

Soltész Miklós a Boldog Özséb Program keretében, kormányzati támogatásnak köszönhetően, több mint félmilliárd forint értékben megújított pécsi Pálos templom és kolostor átadásán azt mondta: az idei évi forrás segítségével az egyházi közösségek táborokat, találkozókat szervezhetnek. Így „élettel telhetnek meg” az elmúlt időszakban felújított vagy újonnan emelt épületek.

Az államtitkár a rend tevékenységét méltatva kiemelte, hogy a pálosok a megalakulásuk óta eltelt csaknem 800 éve alatt mindvégig – török, muszlim pusztítás, elhallgattatás, kommunista megpróbáltatások ellenére is – fennmaradtak, és ha kellett, talpra álltak. Emlékeztetett rá, hogy a magyar kormány az elmúlt években Pécs mellett Márianosztrán, Budapesten, Páloszszentkúton és Hargitafürdőn támogatott beruházásokat. Olyanokat amelyek a pálos rend a magyar keresztény közösségek iránt tanúsított folyamatos szolgálatát segítik. A pécsi beruházásról elmondta: megújult a templom, a kolostor, a családokat szolgáló gyerekjátszó-helyiség. Ezen felül közösségi tér is létrejött a fejlesztések eredményeként. Az államtitkár úgy fogalmazott: a kereszténységet burkoltan illetve nyíltan üldözők ellen egy módon lehet felvenni a küzdelmet. Mégpedig ha „hitünkben megerősödünk, és egyházainkat – így a katolikus egyházat és azon belül rendjeinket – is megerősítjük”.

Ajándék a pécsieknek

Kővári János (Összefogás Pécsért Egyesület) pécsi önkormányzati képviselő, a Baranya Megyei Önkormányzat fejlesztési biztosa azt emelte ki, hogy a pálosok elmúlt évszázadokban tett erőfeszítéseikkel ajándékot adtak a pécsieknek és a magyaroknak. Úgy vélekedett, a beruházások egy összetartó helyi közösséget szolgálnak, segítségükkel „újra és újra otthonra lelhetnek” a hívők.

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyaga szerint a pálos rend – az egyetlen magyar alapítású, középkori eredetű, ma is működő férfi szerzetesrend – 2020-ban emlékezett meg a rendet megszervező Esztergomi Boldog Özséb halálának a 750. évfordulójáról. Az évfordulóra kidolgozott és kormányzati támogatásban részesített Boldog Özséb Program keretében az egész országban megújultak a pálosok kezelésében lévő épületek. Így a templomok, kolostorok. Emellett számos, a pálos rend társadalmi beágyazottságát elmélyítő kulturális programelem is zajlott. A program pécsi fejlesztései között a Pálos templom és a kolostorépület külső és belső felújítása történt meg. Létrejött egy új előadótér, egy szentségimádási kápolna, valamint egy új gyerekjátszó-helyiség és egy új közösségi terem.

A beruházást 544 millió forintból hajtották végre. A fejlesztések szombat délutáni átadóünnepségének részeként szentmisét mutattak be, amelynek keretében Remete Szent Pál ünnepéhez kapcsolódva a pálos szerzetesek megújították rendi fogadalmukat.

(MTI)

Kiemelt képünkön a felújított pécsi Pálos templom és kolostor az átadás napján, 2022. január 15-én. Az épületegyüttes több mint félmilliárd forintból újult meg a Boldog Özséb-program segítségével. MTI/Kiss Dániel

Iratkozzon fel hírlevelünkre