Dedikált mezt küldött Ferenc pápa Lionel Messinek

A Szentatya viszonozta Messi tavaly októberi ajándékát, és egy dedikált vatikáni mezt küldött számára. A kettejük közötti dresszcsere ezzel teljessé vált.

Vatikáni mezt kap Lionel Messi

Január 12-i általános audienciája végén írta alá Ferenc pápa az Athletica Vaticana – a Vatikán első sportegyesületének azt a mezét, melyet az argentin futballsztárnak juttatnak el. A dedikált felsőt Emmanuel Gobillard, a franciaországi Lyon segédpüspöke adja át majd személyesen Lionel Messinek – számol be róla a katolikus hírportál, az Aleteia.

A VI. Pál teremben tartott katekézis során számos személyiséget és elöljárót üdvözölt Ferenc pápa. Köztük Gobillard püspököt, aki egyébként a 2024-es párizsi olimpiával kapcsolatban felügyeli a Francia Püspöki Konferencia feladatait. A francia püspök a vatikáni aranycsapat mezében lépett a pápához és néhány szót súgott neki, aki ezek után egy kis üzenetet írt a ruhadarab hátoldalára.

A Szentszék első sportegyesületét 2019 januárjában mutatták be, mely a Kultúra Pápai Tanácsa irányítása alatt alakult meg az Atlétikai Szövetség tagjaként. A csapatot elsősorban vatikáni alkalmazottak alkotják.
A L’Osservatore Romano, a Szentszék hivatalos lapja szerint a pápa felajánlása „áldás” argentin honfitársának, a hatszoros aranylabdás futballistának.

A különös ajándékozás

A lap azt is megjegyzi, hogy a szokatlan kezdeményezéssel „a mezcsere a pápa és az argentin sztár között immár véglegessé vált.”

Ahogy arról a Vasárnap.hu is írt, tavaly októberben Lionel Messi küldött dedikált Paris Saint-Germain (PSG) focimezt a katolikus egyházfőnek, amelyet Jean Castex, francia miniszterelnök adott át.

A francia miniszterelnök a Szentszék és Franciaország közötti diplomáciai kapcsolat százéves évfordulójának alkalmából látogatott el a Vatikánba 2021 őszén. Castex a találkozó végén adta át a párizsiakhoz igazolt Messi saját, dedikált ajándékát, melyen a következő felirat állt:

„Ferencnek sok szeretettel.”

Az argentin focista az előző csapatában, az FC Barcelonában viselt felsőjét is átadta már korábban a Szentatyának, aki nagy rajongója a labdarúgásnak.

Kiemelt képünkön Ferenc pápa és Jean Castex francia miniszterelnök ajándékot cserél a Vatikánban tartott magánkihallgatáson, balról Castex felesége 2021. október 18-án. A kormányfő a hazája és a Szentszék közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvétele századik évfordulójának alkalmából látogatott el a Vatikánba. (Fotó:MTI/EPA/Vatikáni média/Vatikáni Média)

Iratkozzon fel hírlevelünkre