Szánthó Miklós: A baloldal kifutott az időből

A baloldal kifutott az időből, nem ismeri a szabályokat vagy nem veszi azokat komolyan és csak hitegetik a választókat az általa kezdeményezett népszavazással - nyilatkozta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a Magyar Nemzetnek.

Hiába szeretnék a „balliberális erők”, hogy az országgyűlési választásokkal egy időben sor kerüljön az általuk kezdeményezett népszavazásra, a jogi-eljárásrendi korlátok, valamint a referendumot övező érdektelenség miatt erre nem fog sor kerülni

– vélekedett az igazgató. Már a kérdések tavaly nyári benyújtásakor is teljesen világos volt, hogy erre a referendumra leghamarabb nyáron kerülhetne sor. „Gondoljunk csak bele, hogy a korábbi szociális népszavazást a Fidesz 2006 októberében kezdeményezte, a szavazás maga azonban csak 2008 márciusában volt!” – fogalmazott Szánthó Miklós.

A baloldalnak össze kell gyűjtenie minimum 200 ezer aláírást, ezután a választási szerveknek ellenőrizniük kell az aláírásokat, amire 60 nap van. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése ellen jogorvoslattal lehet élni. A bíróság kedvező döntéséről az NVB tájékoztatja az Országgyűlés elnökét, de akkor már március közepe, vagy akár május is lehet – közölte.

A parlamentnek ilyenkor pár napon belül el kell rendelnie a népszavazást, de ezt is meg lehet támadni az Alkotmánybíróságon és támogató állásfoglalás esetén is csak azután, leghamarabb áprilisban, de inkább június-júliusban tudja kitűzni a népszavazás időpontját a köztársasági elnök és ez az időpont a kitűzéstől számított 70-90 nap között lehet – mondta az igazgató.

A vonatkozó jogszabályok és a joggyakorlat régóta ismeretes, a baloldal tehát vagy nem ismeri a szabályokat, vagy nem veszi azokat komolyan, megtévesztve és alaptalanul hitegetve a választópolgárokat – tette hozzá.

„Mintha ez még nem lenne elég, kedden, a népszavazás április 3-ra történő kitűzését követően a nyílt társadalom hálózatához tartozó TASZ nevű emberi jogi fundamentalista szervezet újra megtámadta a gyermekvédelmi kérdéseket az Alkotmánybíróságon – most nem az országgyűlési, hanem a korábbi bírósági döntést kifogásolják. Bár a gyerekek genderérzékenyítését hevesen pártoló szervezet az újabb aknamunkájával már nem tudja felülírni az államfő döntését, látható, hogy antidemokratikus elkötelezettségükről tanúbizonyságot téve még az utolsó utáni jogi eszközt is bevetik, hogy gáncsolják a referendumot, ezáltal védelmezzék a genderőrületet, azt célozva, hogy védelem nélkül maradjanak a legvédtelenebbek: gyermekeink” – nyilatkozta Szánthó Miklós a Magyar Nemzetnek.

(MTI)

Kiemelt képünkön Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója megnyitó beszédet mond az Alapjogokért Központ Magyarország és a „7-es cikkely” című konferenciáján a fővárosi Danubius Hotel Gellértben 2018. november 22-én. MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre!