Surján László: Nehéz értelmezni Márki-Zay úr kijelentéseit

Márki-Zay Péter vasárnapi videójában népirtásnak nevezte a Sinopharm vakcina magyarországi forgalmazását és használatát. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint ehhez Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek volt köze – és a 60 év felettieken nem tesztelt vakcinát nem szabadna itthon használni. Márki-Zay szerint csak az számított az „ügyben”, hogy mennyit tudnak a fideszesek „lopni” – így téve több magyar haláláért felelőssé a kormánypárt tagjait.

Dr. Surján Lászlót, az Antall-kormány egészségügyért felelős miniszterét kérdeztük arról, mit gondol Márki-Zay Péter Facebook-videójában elmondottakról.

Általában nehéz értelmezni Márki-Zay úr kijelentéseit, ennek sincs se füle, se farka.

Jelen esetben azt kellett volna bizonyítania, hogy a 60 év felettiek Covid-halálozása a Sinopharm vakcinával oltottaknál szignifikánsan nagyobb volt, mint az oltatlanok körében. Erről persze szó sincs, sőt az oltottak körében még a megbetegedések száma is lényegesen lecsökkent – kommentálta Márki-Zay „gondolatait”. Hozzáette: a magyar külügyminiszternek „kétségtelen érdemei voltak abban, hogy az oltóanyag gyorsan itt volt az országban, de a forgalomba helyezés hatósági engedélyezésére semmi befolyása nem volt” – mondta lapunknak dr. Surján László.

Felmerül viszont a kérdés, hogy Márki-Zay miért handabandázik? Miért mond rendszeresen ellent saját magának? – tette fel a kérdést.

Az egykori miniszter szólt arról is: Márki-Zay nemrégiben bizakodva kijelentette, hogy növeli az ellenzék esélyeit, hogy a köztudottan kormánytámogató hatvan évnél idősebbek közül sokan meghaltak a járványban. „Most pedig azt állítja, hogy ezek az emberek népirtás áldozatai lettek. Vagyis szerinte a kormány tudatosan írtja a saját szavazóit” – mondta dr. Surján László.

A Mi Hazánk Mozgalom tüntetést szervez a közeli napokban azért, mert szerintük a kormány kötelezi az állampolgárokat az oltatásra. Ezzel kapcsolatban kérdésünkre Surján László kijelentette: bár a szakemberek között vannak, akik javasolnák a kötelező oltást, „jelenleg nincs ilyen terv.”

Beszélt arról is, hogy „vannak azonban részterületek”, például az egészségügyben dolgozók, akik a frontvonalban a legnagyobb veszélyben vannak, és a munkából való kiesésük újabb teret nyitna a vírusnak. „Második körben a pedagógusok számára lett kötelező az oltás. Mivel a gyerekek gyakran alig érezhető tünetekkel reagálnak a vírusra, az iskolákban, óvodákban dolgozók is veszélyeztetettek. Óriási többségük megértette ezt. A harmadik kör a munkáltató. A kormány szerint a helyi viszonyok figyelembevételével lehet csak jól dönteni. Tehát január 16-án egy fantom ellen tüntetnek majd” – szögezte le az egykori miniszter.

Nehéz eléggé elítélő szavakat használni egy olyan párttal szemben, „amelyik nem ahhoz segíti hozzá az embereket, hogy a józan ész alapján és a saját egészségük érdekében döntsenek, hanem lovat ad a tudatlanság alá, és maga is felhangosítja a rémhíreket. Mindezt csak azért, hogy valamennyivel több szavazójuk legyen, akár azon az áron is, hogy sokan megbetegedjenek, netán meghaljanak” – nyilatkozta a Vasárnapnak az egykori, egészségügyért felelős miniszter.

 

Surján László: Új hajnal bölcsője

 

Surján László: Magyar identitás, magyar tradíció

Kiemelt képünkön Surján László, a Charta XXI. Megbékélési Mozgalom alapító elnöke beszédet mond, mielőtt átadja a szervezet Jean Monnet-emlékérmét Kozma Imrének, a Betegápoló Irgalmasrend vezetőjének, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökének a budapesti Párbeszéd Házában 2017. május 8-án. MTI Fotó: Marjai János

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre