Támogatja a fiatalok szja-mentességét a társadalom nagy része

A felnőtt magyar társadalom 80 százaléka – még a kormányellenes válaszadók kétharmada is – egyetért a kormány döntésével. Ennek értelmében január 1-től a 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a bruttó átlagkereset szintjéig - derül ki az Alapjogokért Központ legfrissebb közvélemény-kutatásából, amely részleteit kedden közölték az MTI-vel.

A január 3. és 5. között, ezer ember telefonos megkérdezésével készítettek kutatást. Ebből kiderült, a 8 milliónyi szavazati joggal rendelkező közül 6,4 millióan helyeselték a személyi jövedelemadó befizetésének elengedését. Csupán 16 százaléknyian mondták azt: nem értenek egyet azzal, hogy több százezer fiatal havi szinten átlagosan 40 ezer forinttal többet vihessen haza.

A kutatás rávilágított arra is, hogy a kormányhoz való viszonyulás kevésbé befolyásolta a megkérdezettek véleményét. Legalábbis ebben az esetben kisebb mértékben, mint máskor megszokhattuk. A kormánypárti válaszadók 88 százaléka, de a kormányfővel kritikusok kétharmada (66 százalék) is egyetértett az szja-mentességet bevezető intézkedéssel. Sőt, az ismeretlen pártpreferenciával rendelkezők 76 százaléka is erre az álláspontra helyezkedett.

„A magyar választópolgárok tehát úgy gondolják, a 25 év alattiak adókedvezménye egy olyan ügy, amely pártokon átívelő konszenzust kellene, hogy legyen. A baloldal ezzel szemben az erről tartott decemberi voksoláson nem szavazta meg a fiatalok adómentességét”

– írták a kutatásban.

(MTI)

Kiemelt kép forrása: unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre