Ellenkarácsonyt ünnepel az USA alelnöke

Kamala

Kamala Harris karácsony másnapján közzétett Twitter-bejegyzésében gyermekkori emlékeket idézett fel. Az Egyesült Államok alelnöke posztjában a Kwanzaa ünnepről elmélkedett.

A Kwanzaa a 20. század második felében mesterségesen létrehozott ünnepi időszak, egyfajta „ellenkarácsony”, amelynek célja az afroamerikai közösség egyesítése. Az ünnepet a karácsony időpontjához igazították, és ilyenkor ugyanúgy ajándékot adnak egymásnak az ünneplő családtagok.

Harris felidézi, hogy gyermekkorában az ünnepi asztal körül a Kwanzaa hét alapelvéről értekeztek, amelyek mind az afrikai közösség összetartásáról, megerősödéséről szólnak. A hetedik alapelv például így szól: „Hinni magukban, s hinni abban, hogy a harc győztes lesz”

Kamala Harris meglehetősen összetett vallási nézeteket vall. Apai ágon jamaikai, anyai ágon indiai származású. Szülei hétéves korában elváltak, ezért többnyire édesanyjával volt, aki gyakran vitte őket testvérével Indiába, ahol a helyi templomokban a hindu vallást gyakorolták.

Ugyanakkor saját elmondása szerint kiskorában minden vasárnap a kaliforniai Baptista Isten Egyháza mozgalom templomában énekelt. Itt találkozott először a Biblia tanításával. Most, férje által a zsidó egyház tanításához és kultúrájához került közelebb.

Mindennek tükrében felmerül a kérdés, vajon mennyire játszott fontos szerepet az ifjú Kamala életében az afroamerikai ünnep, és miért tartotta fontosnak éppen idén megemlékezni róla.

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre