Azbej Tristan: Saját hagyományainkat és kulturális alapjainkat veszíthetjük el

Míg tőlünk keletre a kereszténység humanitárius válságot szenved, addig tőlünk nyugatra identitásválságot. Burkina Fasótól Pakisztánig, a Fülöp-szigetektől Mozambikig egész közösségek vannak, melyek a magyarokra már úgy tekintenek, mint reményükre és segítségükre a megmaradásban. A Hungary Helps program a magyar emberek adományait, a szolidaritásuk kifejezését több mint félmillió emberhez juttatta el, egyben lehetővé tette számukra az otthonmaradást – nyilatkozta Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára a hirado.hu-nak.

Keresztényüldözés és migráció

A világon a kereszténység a legüldözöttebb vallás. Ez azt jelenti, hogy a világon vallási meggyőződésük miatt legnagyobb lélekszámban a keresztényeket üldözik – mondta Azbej Tristan.

Hozzátette: a világon több mint háromszázmillió ember szenved ártatlanul diszkriminációt, terrorfenyegetettséget, sőt népirtásszintű üldöztetést azért, mert Krisztus-hívők. És ez a tendencia évről évre emelkedik. A mostani felmérések szerint ez jelenleg 300–340 millió embert érint.

A keresztények üldözése elsősorban Afrika szubszaharai részére jellemző, de egyre erősödik Ázsiában is. Európában, a nyugati kultúrkörben még csak elszigetelt esetenként találkozhattunk vele, de itt is egyre jobban erősödik az egyház- és keresztényellenesség.

Helyben nyújtott segítség

A Hungary Helps konfliktus- és háborús övezetekben végzi munkáját. Ahogy Azbej Tristan is elmondta, a program célja, hogy minél több életet mentsenek meg és minél több közösség számára tegye elérhetővé, hogy a szülőföldön maradást válasszák a migráció helyett. Ugyanis a keresztények védelmezése a migráció megelőzésével áll összhangban.

Az államtitkár azt is megjegyezte, hogy a véres keresztényüldözés fő színtere az elmúlt években áthelyeződött a Közel-Keletről a Szaharától délre fekvő régiókba, így Nyugat-Afrikába és Közép-Afrikába. A Hungary Helps ezért indított egyre több támogatási programot, melyeknek célja az itt élő közösségek megmaradása.

A Hungary Helps sikerei

A kérdésre, hogy hogyan tekintenek a nemzetközi segélyszervezetek a Hungary Helps programjára, az államtitkár elmondta, hogy nagy feltűnést keltett a világban. Mint kiemelte, nem volt még olyan ország, amelynek kormánya kifejezetten az üldözött keresztények megsegítésére indít programot. A programnak ráadásul alapelve az is, hogy a migráció nem megoldás. Sokkal inkább az, hogyha odavisszük a segítséget ahol a baj van. Ezek a kézenfekvő alapelvek a humanitárius szempontokat és a magyar emberek érdekét is szolgálják.

Sokan elismerik a programot és annak eredményeit. Azt is többen felismerték, hogy a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása. Ferenc pápa több alkalommal méltatta a magyar kormány ezirányú törekvéseit. Az előző amerikai adminisztráció pedig a legmagasabb szinten, Donald Trump részéről ismerte el a programot.

Ugyanakkor vannak olyanok – mind külföldön, mind belföldön –, akik kritizálják tevékenységünket.

A magyar baloldal is előbb hajtaná végre a migránsok betelepítését, mint hogy ezt a programot támogassa, amely a migráció megfékezését és a bajba jutott keresztényeket segíti

 – jegyezte meg Azbej Tristan. Mint emlékeztetett, Gyurcsány Ferenc 2019-ben nyújtott be törvényjavaslatot a Hungary Helps program beszüntetésére. Az államtitkár arra is rámutatott, hogy mind a külföldi, mind a hazai kritikusoknak is azzal van a problémájuk, hogy a keresztényeket segítik, míg ők általában egyház- és keresztényellenesek. És míg a Hungary Helps emberséges módon előzi meg a migrációt, ők bevándorláspártiak.

Mindezek ellenére ma már tizenkét állam segíti a humanitárius válságövezetekben élőket Magyarországgal együttműködésben. A Hungary Helps eddig több, mint negyven országban 170 adománnyal, támogatással mentett életet vagy tette lehetővé a helyben maradást. Ez összesen félmillió embert jelent. Számszerű hatásunknál viszont sokkal nagyobb az, hogy nemzetközi közösségeket győztünk meg arról, hogy érdemes ezt csinálni – fűzte hozzá a politikus.

Támadás alatt a kereszténység

Az európai intézmények hozzáállását tekintve megjegyezte, hogy a kereszténység nem feltétlenül mint vallás, hanem mint civilizáció áll támadás alatt. Keleten és délen erőszakos üldözést szenvednek el a krisztushívők. A nyugati kultúrkörben a tömeges bevándorlás hozta el a keresztényellenességet. Egyelőre azon a szinten, hogy a keresztény értékeket próbálják megtagadni és mint kultúrát, gondolatot kiszorítani a közélet különböző területeiről. Míg keleten humanitárius válságot szenved a kereszténység, addig nyugaton identitásválságot.

Miközben tőlünk keletre felrobbantják a templomokat, addig tőlünk nyugatra bezárják őket.

Vallásos indentitásunk elvesztésével azonban hagyományainkat és saját kulturális alapjainkat veszítjük el – emelte ki az államtitkár.

A bevándorláspárti brüsszeli vezetés és a baloldal is aktívan közreműködik az európai keresztény kultúra lerombolásában: ők egy más, vegyes lakosságú és kultúrájú bevándorlókontinenst akarnak. Ennek része a hagyományos család, mint európai keresztény érték tudatos lerombolása, az LMBTQ-propaganda vagy a woke kultúra – jegyezte meg Azbej Tristan.

2021-es visszatekintés

Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár a közösségi média oldalára feltöltött videó mellé azt írta: 2021-ben a világ négy földrészére vitték el munkatársaival és önkénteseikkel a magyarok szolidaritásának hírét. 

Hozzátette: 

Odafordultunk az ártatlanul szenvedőkhöz, ihletet adtunk a közömbös nyugati világnak. Magyarország segít, a magyar emberek segítenek.

Az államtitkárral készült teljes interjút itt olvashatják el.

Kiemelt képünkön: Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára (Fotó:Facebook)

Orbán Viktor átadta az egykori Kádár-villa kulcsát a szír pátriárkának – exkluzív fotó, videó

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre