Izraelben már a negyedik oltásnál tartanak

Izraelben a 60 év felettiek és az egészségügyi dolgozók megkaphatják a koronavírus elleni védőoltás negyedik adagját - jelentette be Naftali Bennett miniszterelnök.

A politikus erről azt követően beszélt, hogy egyeztetett a kérdésben illetékes szakértői csoporttal. Hivatalának közleménye szerint Bennett kijelentette, Izrael polgárai a világon elsőként kapták meg a vakcina harmadik adagját, az ország továbbra is élen jár azzal, hogy most a lakosok hozzájutnak a negyedikhez is. A kormányfő egyben felszólította azokat, akik megfelelnek a feltételeknek, hogy kérjék az oltást.

Az izraeli egészségügyi minisztérium közleménye szerint az immunhiányos emberek is megkaphatják a vakcina negyedik adagját, amelyet nekik, valamint a 60 év felettieknek és az egészségügyieknek a harmadik injekció után legalább négy hónappal lehet beadni.

A miniszterelnöki hivatal beszámolt arról, hogy a kormányfő utasította az egészségügyi tárcát és az oltásokat kezelő egészségbiztosítási pénztárakat: készüljenek fel a vakcina negyedik adagjának oltási kampányára.

A nap folyamán Izrael bejelentette, hogy az omikron variáns megfékezése érdekében felvették az Egyesült Államokat, Kanadát és számos más országot a mintegy 50 államot tartalmazó „vörös” listára. Az ezen felsorolt országokba tilos az utazás.

A külföldi utazási korlátozások, amelyek már Franciaországra, az Egyesült Királyságra és a legtöbb afrikai országra vonatkoznak, szerdán lépnek hatályba, és legalább december 29-ig maradnak érvényben.

A „vörös” listára újonnan felkerült még Németország, Belgium, Olaszország, Magyarország, Marokkó, Portugália, Svájc és Törökország is.

Az intézkedések több százezer kettős állampolgárságú izraelit érintenek, különösen az Egyesült Államokban. A miniszterelnök nemrégiben megvédte az egészségügyi korlátozásokat, amelyek szerinte azért szükségesek, hogy a járvány ötödik hulláma miatt ne legyen szükség újabb bezárásokra, és felszólította a lakosokat, hogy távmunkában dolgozzanak, valamint hogy oltassák be gyermekeiket.

Keddig 1148 megerősített és „nagyon valószínűen” az omikron variánshoz köthető megbetegedést jelentettek Izraelben, a fertőzöttek több mint fele oltott ember volt – közölte az egészségügyi minisztérium.

Izrael 9,3 millió lakosából több mint 4,1 millióan kaptak három adag koronavírus elleni vakcinát. Az országban folyik az 5 és 11 év közötti gyermekek oltása is.

 

(Forrás: MTI)

Kiemelt képünkön Naftali Bennett izraeli miniszterelnök megkapja a koronavírus elleni oltás harmadik adagját az izraeli Kfar Szabában 2021. augusztus 20-án. MTI/EPA/Abir Szultan

Iratkozzon fel hírlevelünkre