Jó hír a pedagógusoknak – a kormány újabb 10 százalékkal növeli a fizetésüket

Rétvári Bence

Januártól 10 százalékos béremelés lesz a pedagógusoknál, ennek a többletfedezete mintegy 63 milliárd forint - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban.

Rétvári Bence azt mondta, a koronavírus-járvány okozta többletkiadások ellenére a kormány úgy döntött, hogy folytatja a béremeléseket a közszférában. Hozzátette: a gazdaság többletteljesítménye az, amely megalapozza ezeknek a béremeléseknek a fedezetét. Hangsúlyozta: nem ez az első béremelés, hiszen tavaly, a járvány ellenére is már volt egy 10 százalékos béremelés és az első csoport, amelyik számára a kormány egy nagyobb léptékű béremelést indított. Szintén a pedagógusok voltak, amikor több év alatt 50 százalékos béremelést hajtottak végre körükben.

A kormány terve az, hogy 2023-ban egy nagyobb léptékű pedagógus-béremelésre is sor kerülhet Magyarországon – tudatta az államtitkár.

Mint mondta, az elmúlt években Magyarország több mint ezermilliárd forinttal többet fordított pedagógusbérekre, mint amennyi ezeknek a fedezete 2010-ben volt. Az államtitkár a közeledő választási kampánnyal kapcsolatban azt mondta, a baloldal ilyenkor mindig nagyokat ígérget és igyekszik a pedagógusokat, a pedagógus szakszervezeteket is belerántani a kampányba és sztrájkfenyegetéssel vagy másként kihasználni őket.

A kampányban nagyokat ígérgetnek, de aztán kormányzásuk alatt a pedagógusok csak rosszul jártak – mondta, emlékeztetve arra, hogy 15 ezer pedagógusnak szüntették meg a munkahelyét és minden pedagógustól elvettek egy havi bért. 

Magyarországnak viszont előre kell mennie és nem hátra. Azt az utat kell folytatnia, amelyben a gazdaság növekedéséből a pedagógusok bérének emelkedésére is megteremtődött a fedezet – hangoztatta Rétvári Bence.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. október 18-án. MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre