Több mint 500 ezer eurót költ Brüsszel LMBTQ-projektekre

A forrás a 2021-ben jelentős mértékben megemelt esélyegyenlőségi költségvetésből származik, melynek felhasználására idén júliusban írt ki pályázatot az esélyegyenlőségi államtitkár, Nawal Ben Hamou.

Közel 280.000 eurót fordítanak harminc LMBTQ-emberek bevonását célzó projekt támogatására. Mintegy 15.000 eurót különítenek el az „O’Yes” nonprofit szervezet „Go to Gyneco” projektjére, az LMBTQ-emberek egészségét támogató „#WECARE”, valamint az „ULB AIDS and Sexuality Observatory” elnevezésű programokra. A „Rainbow House” egyesület 33.500 eurót kap az „L-Festival”, továbbá annak „All Gender Welcome” nevű kampányának támogatására – írja a The Brussels Times.

„Ezen egyszeri projektfelhíváson túl az LMBTQIA+ személyek bevonását célzó következő terv, melyet a brüsszeli kormány 2022 elején véglegesen jóváhagy, az önkéntes szektor fokozott támogatásáról is rendelkezik majd”

– tette hozzá az államtitkár.

Az LMBTQ célirányzatok mellett 10 nyertes pályázat 212.500 eurót oszthat meg. Ezeket olyan projektekre, melyeknek céljai az egyszülős családok „imázsának” javítása, a napi küzdelmeik kiemelése. Ezen felül az egyszülősség mint a nemek közötti egyenlőség kérdésének tudatosítása.

Körülbelül 40.000 eurót kap továbbá az „Actions pour les familles, la Santé et l’Egalité des chances in Uccle” nonprofit szervezet támogató csoportok létrehozására és személyre szabott jogi, pszichológiai konzultációkra. Emellett „nehéz helyzetben lévő egyedülálló szülők” támogatására.

Szintén 40.000 eurót kap a „Centre Séverine Planning familial agréé de Bruxelles Ouest” szervezet. Ezt egyszülős családok globális gondozására összpontosító projektre fordíthatnak a családtervezési kezdeményezések témakörön belül. Mintegy 45.000 euró támogatást kap a „CAP CAW Family to develop a Maison des parents solos 2.0” megnevezésű kísérleti projekt is, melyet egy Ixelles-i közösségben valósítanak meg.

Brüsszel azonban nem csak Belgium határain belül kíván szerepet vállalni az „LMBTQI+ egyenlőségért” folytatott harcban. A brüsszeli kormány 60.000 eurós támogatást hagyott jóvá magyarországi és lengyel LMBTQ-ügyekre.

A támogatást a brüsszeli „Forbidden Colors” szervezet a magyar „Budapest Pride”-ra fordítja. Emellett a lengyel „LGBTIQ+ Friendly School Ranking” szervezetek támogatására illetve professzionalizálására fordítja – olvasható ugyancsak a The Brussels Times oldalán.

(V4NA)

Kiemelt kép forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre