Döntöttek a medvékről Romániában

Romániában a hatóságok a településeken kívül is eltávolíthatják a veszélyes medvéket egy most elfogadott törvény szerint, amelyet a képviselőház szavazott meg ügydöntő házként.

A jogszabályt 232 képviselő támogatta, 30-an ellene szavaztak 23 tartózkodás mellett. A törvény lényegében a júliusban a román kormány által elfogadott, a veszélyes medvék eltávolítására vonatkozó sürgősségi kormányrendelet szövegét tartalmazza. A román törvényalkotási szabályok szerint ugyanis a kormány sürgősségi rendeleteket fogadhat el, amelyek azonnal hatályba lépnek, de ezek később a parlament elé kerülnek.

A kormányrendelet csak a településeken belüli veszélyes medvék eltávolításáról rendelkezett, ezért a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a most elfogadott törvényhez beterjesztett módosító indítványa szerint ezt a lehetőséget kiterjesztették a településeken kívüli területekre is.

Romániában 2016 óta tilos a medvevadászat, ezért a jogszabály szerint csakis azokat az állatokat lehet eltávolítani – akár kilőni, ha ez indokolt -, amelyek jelenlétét a lakosság jelenti a 112-es segélyhívó számon. Korábban a környezetvédelmi minisztériumnak kellett engedélyeznie egy-egy medve eltávolítását, de ez nem bizonyult hatékonynak. Az RMDSZ által javasolt kormányrendelet szerint egy helyi bizottságnak kell eldöntenie, hogy elégséges intézkedés-e a nagyvad elhajtása, altatni kell az áthelyezése érdekében, vagy csak a kilövése jelent megoldást a közbiztonság helyreállítására.

A nagyvad vadászatának betiltása után Romániában elszaporodtak a medvetámadások, így 2016-ban még csak 200, medvével kapcsolatos segélyhívást jegyeztek, tavaly viszont már 1800-ra nőtt a számuk.

Európában Románia rendelkezik a legnagyobb barnamedve-populációval.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!