Szijjártó: ha rajtunk múlna, Szerbia már tegnap az Európai Unió tagjává vált volna

Ha rajtunk múlna, Szerbia már tegnap az Európai Unió tagjává vált volna - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben.

Sikertörténet lehetne

Szijjártó Péter az EU kül- és európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülése, illetve a szerb kormányközi konferencia után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, az EU négy új csatlakozási tárgyalási fejezetet nyitott meg Szerbiával. Most, mikor az EU számos történelmi jelentőségű kihívással néz szembe, a bővítés kifejezetten jó hír, sikertörténet lehetne – hangsúlyozta a miniszter. Megjegyezve, az unió a harmincöt tárgyalási fejezetből eddig huszonkettőt nyitott meg Szerbiával.

„Mi azt gondoltuk, hogy ma legalább dupla ennyit kellett volna megnyitni, mi azt gondoljuk, Szerbia erre készen áll, sajnáljuk, hogy ebben a kérdésben nem sikerült konszenzust elérni Brüsszelben”

– fogalmazott Szijjártó Péter, megjegyezve, Magyarország arra törekszik, hogy Szerbia a jövőben minél több tárgyalási fejezetet nyisson meg az EU-val.

Zöld menetrend és fenntartható összeköttetés

Az Európai Unió Tanácsa újabb csatlakozási tárgyalási fejezetek megnyitását hagyta jóvá Szerbia számára kedden. Ezek az úgynevezett zöld menetrendre és a fenntartható összeköttetésekre vonatkoznak. A tanács tájékoztatása szerint a Szerbia uniós csatlakozásáról tárgyaló miniszteri szintű konferenciának Brüsszelben tartott tizenharmadik ülésén megnyitott további két témakör négy fejezetet érint. Ezek között a közlekedéspolitikáról szóló 14. fejezet, az energiáról szóló 15. fejezet szerepel. Ezen felül a transzeurópai hálózatokról szóló 21. fejezet és a környezetvédelemről és az éghajlatváltozásról szóló 27. fejezet is.

A 2014 januárjában kezdődött csatlakozási tárgyalások keretében az új fejezetek megnyitását az tette lehetővé, hogy az uniós tagországok – a csatlakozási folyamat fellendítésének céljából –  jóváhagyták az úgynevezett a felülvizsgált bővítési módszertant. Ez egyebek mellett „nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az alapvető reformokra. Ezen felül fokozott dinamizmust és kiszámíthatóságot kíván biztosítani az objektív kritériumokon és szigorú feltételrendszeren alapuló csatlakozási folyamatnak” – közölték. Az uniós tanács hangsúlyozta ugyanakkor: a jogállamisággal és az alapvető jogokkal kapcsolatos fejezetek, valamint Szerbia Koszovóval fenntartott kapcsolatainak normalizálása terén elért haladás továbbra is alapvető fontosságú. Ez meghatározza a csatlakozási tárgyalások ütemét – tették hozzá.

Előrelépés

Gál Kinga és Deli Andor fideszes európai parlamenti (EP-) képviselők az MTI-hez eljuttatott közleményükben jelentős előrelépésnek nevezték az újabb tárgyalási fejezetek megnyitásának jóváhagyását Szerbiával. Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke kijelentette: Magyarország elkötelezett a nyugat-balkáni országok, így különösen Szerbia uniós integrációja mellett. Az uniós perspektíva fenntartása kulcsfontosságú Szerbia számára – hangoztatta.

Deli Andor pozitív fejleménynek nevezte a fejezetcsoport megnyitását. Kiemelte: az ország tárgyalási folyamatát eddig blokkoló tagállamok is felismerték, hogy Szerbia készen áll egy újabb nagy lépés megtételére. A vajdasági képviselő hangsúlyozta: megtérülni látszik a Szerbia kormánya által befektetett munka.

„Új lendületet kaphat az ország uniós csatlakozási folyamata, ez pedig nem csak nekünk, vajdasági magyaroknak kiemelten fontos, hanem Szerbia minden polgára számára”

– tette hozzá Deli Andor.

(Forrás: MTI)

Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre