Intenzíven havazik északnyugaton

Intenzíven havazik Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében; a Közép-Dunántúlon és az Észak-Dunántúlon, valamint Somogy megyében az esőt ónos eső váltotta fel - mondta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Havazás és ónos eső

Pécsi Norbert a csatornának nyilatkozva elmondta, a legtöbb ónos esőre az előrejelzések szerint Veszprém megyében lehet számítani. Közölte: csütörtök hajnaltól főként Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében hull a hó. Az előrejelzések szerint ezekben a megyékben az éjszakai órákig lehet havazásra számítani. Hangsúlyozta, hogy társaságuk folyamatosan tisztítja az utakat: 12 órás váltott műszakokban végzik a síkosságmentesítést. Hozzátette, hogy szerda estétől csütörtök reggelig körülbelül 4000 tonnányi sót és mintegy félmillió liternyi kálcium-klorid-oldatot juttattak ki az utakra. Ugyanakkor a folyamatos havazás miatt vannak még olyan mellékutak, amelyeken téliesek az útviszonyok – hívta fel a figyelmet Pécsi Norbert.

Az Útinform azt közölte csütörtök délelőtt, hogy Sárvár, Csorna, Székesfehérvár, Kápolnásnyék és Paks térségében ónos esőtől síkosak az utak. A Dél-Dunántúlon szinte mindenhol esik az eső. A látótávolság a csapadékos területeken csökkent. A Soproni-hegységben, Lenti, Körmend és Hajdúnánás térségében akár 300 méter alá is csökkenhet a belátható út hossza – tették hozzá. Közölték azt is, hogy több baleset is nehezíti a közlekedést Vas megyében, ezért bárhol lehet számítani forgalomkorlátozásra és lassabb haladásra.

Torlódás Ausztria felé

Már torlódik az Ausztria felé tartó teherforgalom is a határátkelőhelyek magyar oldalán, mert az intenzív havazás miatt az osztrákok nem engedik át, a 7,5 tonnánál nehezebb össztömegű járműveket, az ennél kisebb teherautók számára pedig kötelezővé tették a hólánc használatát – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője csütörtökön az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közölte: a Kőszeg-Rattersdorf, a Bozsok-Rehnitz, valamint a Bucsu-Schachendorf határállomásnál kell számítani a korlátozásokra. A közútkezelő közleménye szerint munkatársaik az országos utakon folyamatosan végzik a hóeltakarítást és síkosságmentesítést, a magyar utakon nem kellett bevezetni korlátozásokat. Hozzáfűzték: azt tapasztalják, hogy sokan még most is nyári vagy rossz állapotú téli gumival közlekednek, ezért hangsúlyozottan arra kérnek mindenkit, hogy csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművel keljen útra.

Lezárták a határt a szlovénok 

A havazás miatt a szlovén hatóságok korábban lezárták a teherforgalom elől csütörtök délelőtt a magyar-szlovén határt Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál. A rendkívüli időjárásra való tekintettel a 7,5 tonna megengedett össztömegűnél nagyobb tehergépjárművek ott sem léphetik át a határt, a rendőrök a kamionokat a határközeli pihenőhelyekre terelik, a személygépkocsi-forgalom egyelőre zavartalan – közölték a police.hu oldalon.

(Forrás: MTI)

Kiemelt képünkön a behavazott erdő 74-os főút mellett, Zalaegerszeg közelében 2021. január 8-án. MTI/Varga György

Iratkozzon fel hírlevelünkre